top of page

Vad innebär koppeltvångslagen och vad gäller efter den 20 augusti?

Den 21 augusti markerar slutet på den svenska perioden för koppeltvång, som sträcker sig från den 1 mars till den 20 augusti varje år. Denna lag är till för att skydda vilt som under våren och sommaren får ungar och är särskilt känsliga för störningar från lösa hundar. Men vad innebär egentligen koppeltvång, och vad gäller för hundägare efter att perioden löper ut?


Vad är koppeltvång?

Koppeltvång innebär inte nödvändigtvis att din hund alltid måste vara fysiskt kopplad med ett koppel. Du kan ha din hund lös, men då måste du ha sådan kontroll över den att den alltid håller sig nära dig och att du omedelbart kan kalla in den. Det är alltså tillåtet att ha hunden lös, så länge den inte springer iväg eller stör vilt och andra djur i naturen. Under perioden med koppeltvång, som gäller från den 1 mars till den 20 augusti, är det extra viktigt att visa hänsyn eftersom viltet då är extra sårbart, särskilt när de har ungar.


Varför finns lagen om koppeltvång?

Lagen om koppeltvång finns för att skydda viltets unga. Under våren och sommaren föds många djurungar i skogen och andra naturområden. Dessa ungar är extra känsliga för störningar, och hundar som jagar eller skrämmer viltet kan orsaka stor skada, både för djurungarna och deras föräldrar. Genom att begränsa hundars rörelsefrihet under denna period, säkerställer man att viltet har en chans att uppfostra sina ungar i fred.


Undantag från koppeltvång

Trots den generella regeln om koppeltvång finns det vissa undantag som gäller för jakthundar och specifika träningssituationer:

  • Jakthundar får användas för lodjursjakt fram till den 31 mars och för att förfölja räv fram till den 15 mars.

  • Stående fågelhundar får jakttränas fram till den 15 april i områden söder om Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län. I Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs län samt i Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län får jaktträningen pågå till och med den 30 april. Det är dock viktigt att komma ihåg att sådan träning endast får ske med jakträttsinnehavarens medgivande på det område där man tränar sin hund.

  • Svenska Brukshundklubben (SBK) har fått dispens från Länsstyrelserna att bedriva ledarledd verksamhet med lös hund under hundförbudstiden från den 1 mars till den 20 augusti. Detta gör det möjligt för klubben att genomföra sina aktiviteter och utbildningar även under den period när koppeltvånget annars gäller.



Vikten av en bra inkallning

En av de viktigaste delarna av att ha kontroll över sin hund är att ha en pålitlig inkallning. Det innebär att hunden omedelbart kommer tillbaka till dig när du ropar, oavsett vilka störningar som finns i omgivningen. För att uppnå detta krävs regelbunden träning och underhåll av inkallningskommandot. Det är aldrig en färdig färdighet, utan något som ständigt måste underhållas, särskilt under olika förhållanden och med olika typer av störningar.



Det är viktigt att du aldrig släpper din hund lös om du inte är helt säker på att du kan kalla in den igen, oavsett vad som kan dyka upp. Hundar är nyfikna och kan lockas av vilda djur, andra hundar, människor eller andra distraktioner. Om du inte är övertygad om att din hund kommer att lyssna på dig i alla situationer, är det bäst att hålla den kopplad för att undvika risker.


För att ändå ge hunden större frihet under promenaderna, eller som hjälpmedel under inlärningen, kan man med fördel använda en långlina till hunden. På så vis har du alltid kontroll, men hunden får ändå en viss känsla utav frihet då den kan röra sig på en något större yta.



Vad gäller efter den 20 augusti?

När perioden för koppeltvång avslutas den 20 augusti upphör inte ditt ansvar som hundägare. Även om det inte längre finns ett generellt krav på att hålla hunden kopplad, råder fortfarande strikt hundägaransvar. Det innebär att du alltid är ansvarig för vad din hund gör, oavsett om den är lös, inhägnad eller kopplad. Det är viktigt att du som hundägare alltid har full kontroll över din hund, både för att skydda omgivningen och för hundens egen säkerhet.

Även om koppeltvånget inte längre gäller generellt, finns det platser där det alltid är obligatoriskt att ha hunden kopplad. Detta gäller exempelvis i nationalparker, renskötselområden och vissa naturreservat. Här är det viktigt att vara uppmärksam på lokala regler och skyltning som anger var och när kopplingen är obligatorisk.


Att tänka på som hundägare

Även utanför perioden för koppeltvång bör du som hundägare vara noga med att aldrig låta din hund springa fritt utan tillsyn. En hund som inte är under kontroll kan utgöra en risk för både människor och andra djur. Olyckor kan inträffa snabbt, och som ägare är det du som bär ansvaret för alla konsekvenser av din hunds beteende. Att låta sin hund löpa fritt och riskera att störa och skada ex. renar eller tamdjur kan också få förödande konsekvenser för hunden och dess ägare. Ägaren riskerar inte bara att bli skadeståndsskyldig för eventuella skador hunden åsamkar utan även att få sin hund skjuten och dödad utav djurägaren, som har rätt att försvara sina djur från hunden om den är utom kontroll.



Sammanfattningsvis, även om koppeltvånget formellt upphör den 21 augusti, kvarstår ditt ansvar som hundägare. Hundar är djur med instinkter, personligheter och egen vilja, och oavsett hur vältränad en hund är kan det alltid uppstå situationer där inkallningen inte fungerar som tänkt. Därför är det viktigt att vara ödmjuk inför dessa risker och inte bli övermodig. I många fall kan det vara säkrare att hålla hunden kopplad under perioden för koppeltvång, särskilt när man vistas i skog och mark där det kan finnas vilda djur och deras ungar. Detta skyddar inte bara djurlivet, utan även din hund, de människor och annat ni möter i naturen.


 

Behöver du hjälp med inkallning- och/eller koppelträning för din hund? Vi har ett brett utbud utav kurser och erbjuder bl.a. kurser i vardagslydnad, kontakt och följsamhet samt rena koppel- och inkallningskurser.


Du kan också boka privatträning för dig och din hund tillsammans med våra instruktörer. Här lägger vi allt fokus på just er och skräddarsyr tips och råd samt lägger upp en träningsplan för just er och era behov!

59 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page