top of page
Hund i naturen

Historia

Det hela började med Evelina som hade lite dåligt samvete över sin newfundlandshund Mojje, som tvingades spendera dagarna ensam hemma i lägenheten då matte jobbade heltid. Hon började därför söka efter ett alternativ som kunde ge Mojje lite mer stimulans och aktivering om dagarna, men upptäckte snart att det enda hunddagis som fanns i Sundsvall var fullt och det var svårt att hitta andra alternativ för honom. Efter att ha pratat med andra hundägare i stan så upptäckte hon snart att det inte bara var hon själv som efterfrågade fler hunddagis och ett frö var nu sått!
 

Evelina hade dock ingen utbildning inom hund så att själv starta ett hunddagis kändes allt för övermäktigt. Hon började då fundera över om hon hade några vänner eller bekanta med större hunderfarenhet och kom då att tänka på en gammal barndomsvän. Denne vän hade nämligen i sin tur en flickvän som hon mindes var utbildad hundskötare! Problemet var bara att de inte kände varandra då de endast hade träffats någon enstaka gång tidigare. Evelina hade dock inget att förlora och bestämde sig därför för att lyfta telefonluren och ringa sin kompis flickvän!

En novemberkväll 2007 svarade en glatt överraskad Amelie i telefonen och fick höra om Evelinas önskan om att starta ett hunddagis i Sundsvall. Amelie arbetade då redan på ett hunddagis i Järvsö och trivdes med sitt yrkesval, men drömmen om ett alldeles eget hunddagis hade alltid funnits där. Beslutet (även om det var stort!) var därför enkelt att ta, och våren 2008 gick flyttlasset till Sundsvall!

Amelie hade just påbörjat en hundfrisörutbildning i Stockholm och under tiden som hon gick klart utbildningen så gick Evelina en utbildning för att bli hunddagis- och pensionatsföreståndare.

Under våren och sommaren 2008 pågick sedan ett stort arbete med allt vad det innebar för att starta det efterlängtade företaget.
Man var tvungen att hitta en lämplig lokal för verksamheten och iordningställa den, det skulle skickas in en mängd papper till olika myndigheter och sedan också den stora frågan - vad skulle företaget heta? Efter att ha funderat fram och tillbaka enades de tillslut om att det fick bli AMNIS HUNDHUS. Namnet AMNIS står för Amelie (AM) och Nina (NI), vilket är Evelinas smeknamn.
 

I augusti 2008 stod till slut allting klart och portarna kunde slås upp för AMNIS HUNDHUS, Sundsvalls nya och efterlängtade hunddagis!

2012 gick flyttlasset till nya, ljusa och fräscha lokaler på Södra berget, med närhet till fina promenadområden i skog och varierad terräng för alla dagishundar.

Den 30e november 2016 invigdes sedan "nya" AMNIS HUNDHUS med nytt, uppdaterat koncept med ännu större fokus på hållbarhet.
 

Amelie Saether och Evelina Sjödin, AMNIS HUNDHUS uppstart
Amelie Saether och Evelina Sjödin, AMNIS HUNDHUS uppstart
Amelie Saether och Evelina Sjödin, AMNIS HUNDHUS uppstart

Då verksamheten på Södra berget rullade på bra och det dessutom fanns en väldigt lång väntelista med hundar som önskade en dagisplats hos oss tänktes tidigt tanken på en filial, dvs ett till hunddagis i vår regi.

Ekonomin fanns, och vi hade dessutom hungrig, utbildad personal som var taggad till tårna att bedriva den nya verksamheten! Allt var "klart", det enda som saknades var lokalen...

Hur svårt kan det vara, kan man tänka? Jo, det undrade vi också efter ett tag! Men faktum är att det var ont om lämpliga lokaler, för vår verksamhet ställer nämligen vissa krav på utformning av lokal samt var vi kan husera.
Vi letade och letade, besökte och tittade på lokal efter lokal, men inget passade.


I 4 (!) år letade vi frenetiskt utan framgång och började nästan tappa hoppet om att någonsin kunna starta vår efterlängtade filial!
Våren 2020 trodde vi att vi hittat en lösning, men så började plötsligt nyheterna svämma över med information och varningar om ett mycket smittsamt och dödligt, nytt virus... Vi pratar ju förstås om covid-19, och vi alla vet nog vad som hände sedan.
Detta resulterade i att vår tänkta lösning lades på is och vi stod åter igen där tomhänta, och med nya utmaningar så väl i vår verksamhet som i våra privatliv.

Sommaren kom och vi tuffade vidare. Så fick vi plötsligt nys om att ett annat dagis, i ett utav de områden där vi letat lokal, hade gått i konkurs! Vi blev inom kort kontaktade utav konkursförvaltaren som undrade om vi var intresserade av att ta över verksamheten?
Vi funderade lite. Var det verkligen läge nu, med tanke på rådande omständigheter? Men vi behövde dock inte fundera särskilt länge - med tanke på hur länge vi letat kände vi att "det var nu eller aldrig"! Och ett bättre läge får vi helt enkelt inte!

Så vi slog till och öppnade vår efterlängtade filial i Birsta, strax norr om Sundsvall!
Dock blev denna lycka kortvarig... Efter endast 30 dagar från det att vi tog över verksamheten började det nämligen brinna i intilliggande lokaler till vår. Branden spred sig till viss del tyvärr även till våra lokaler som blev totalförstörda utav både brandröken samt sviterna från släckningsarbetet och hela byggnaden fick rivas. 

 

Åter igen stod vi alltså där utan lokal och funderade över om det verkligen var meningen att vi skulle ha en filial? Ödet tyckets ju verkligen vilja säga oss något annat, för hur mycket otur kan man ha egentligen?!
Men vi hade bestämt oss - och i motvind lyfter draken! 
Och skam den som ger sig, till slut kom vi över en lokal i Gärde och två månader efter branden öppnade vi upp igen i fina, nyrenoverade lokaler!

Därefter tuffade det sedan på och ytterligare ett år senare, närmare bestämt januari 2022, kunde vi öppna ytterligare en enhet i Njurunda, söder om Sundsvall.

bottom of page