top of page

Förebygg och behandla höstens tassproblem

AMNIS HUNDHUS

Denna tid på året är som bekant ofta väldigt blöt och fuktig, och med hösten ökar därför risken för svamp- och bakterieinfektioner hos våra hundar. Problemen är särskilt vanliga i tassarna där fukt lätt samlas men kan också uppstå på andra delar av kroppen (t.ex. ljumskar och mage). När hunden ständigt utsätts för väta kan det nämligen skapa en idealisk miljö för svamptillväxt och bakterieinfektioner och det är därför viktigt att vara uppmärksam på sin hund och regelbundet se över tassar och övriga utsatta områden för att undvika problem som kan orsaka smärta och obehag.



VAD ÄR SVAMP OCH VARFÖR DRABBAR DET HUNDENS TASSAR?

Svamp är en mikroorganism som trivs i fuktiga och varma miljöer, vilket gör tassarna till ett utsatt område om de är konstant fuktiga. Det vanligaste symptomet på en svampinfektion är röd, irriterad hud mellan tårna, klåda samt att de kan lukta lite illa. I värsta fall kan svampinfektioner leda till sprickor och sår, vilket öppnar upp för ytterligare bakteriella infektioner.

Bakterieinfektioner kan uppstå som en följd av hudirritationer eller sår orsakade av svamp. Fuktiga och smutsiga tassar ger en perfekt miljö för dessa infektioner, som kan orsaka rodnad, svullnad och ömhet.


Vanligt är också att hunden gärna vill slicka på sina tassar då det kliar, vilket tyvärr lätt kan göra problemen värre då det tillförs ytterligare fukt och bakterier!



FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER

  1. Klipp tasspälsen: Genom att hålla pälsen runt tassarna och mellan trampdynorna kort kan du förhindra att fukt och smuts fastnar där, vilket minskar risken för svamp och bakterietillväxt (gäller framförallt hundar med mycket och lång päls).

  2. Skölj och torka tassarna: Efter varje promenad, särskilt i regnigt eller fuktigt väder, är det viktigt att skölja av hundens tassar och torka dem noggrant. Att låta tassarna vara fuktiga och smutsiga under lång tid kan skapa en grogrund för svamp och bakterier.

  3. Inspektera tassarna regelbundet: Var noga med att regelbundet kolla igenom hundens tassar för att upptäcka tidiga tecken som rodnad, irritation eller fukt. Du lär dig då också att se hur hunden tassar ser ut och känns i "friskt" tillstånd, vilket gör det lättare att upptäcka avvikelser. Om du märker något onormalt, är det bra att agera snabbt.



BEHANDLING AV SVAMP OCH IRRITATIONER

Om din hund redan drabbats av svamp eller har fått hudirritationer i tassarna finns det flera effektiva behandlingsmetoder. En bra start är som sagt att hålla tasspälsen kort och se till att skölja av och torka tassarna noga, så att det inte ligger kvar fukt och smuts som irriterar och orsakar problem.


Ett par bra hundskor kan också hjälpa till att hålla tassarna torrarna och rena under läkningstiden och om hunden slickar mycket på tassarna kan den även behöva tratt en period, så att tassarna får läka i lugn och ro. Sedan vill vi också tipsa om två produkter ifrån Standardt, framtagna just för denna typ av problem:



Standardt Läkotvätt:

  • Detta antiseptiska klorhexidinschampo är speciellt framtaget för att skydda och vårda känslig hud och päls, vilket gör det perfekt för hundar som redan har problem med hudirritationer eller svampinfektioner.

  • Schampot är milt och djuprengörande, samtidigt som det återfettar huden, vilket hjälper till att reparera skadad hud och stärka hudens barriär mot framtida infektioner.

  • Använd schampot 2-3 gånger i veckan vid akuta problem och massera noggrant in det på de drabbade områdena. Låt det verka i 2-5 minuter innan du sköljer ur det ordentligt. Viktigt är att torka tassarna helt efter bad, gärna med fön, för att säkerställa att inga fuktrester finns kvar.


Standardt Kalksalva:

  • Kalksalvan hjälper till att skydda tassarna mot fukt och väta utan att störa hudens naturliga funktioner. Den verkar både mjukgörande och skyddande, och hjälper till att förebygga fuktrelaterade problem och retningar i huden..

  • Avsedd för svamp- och bakterieangrepp, tass-skador, sårig och röd hud.

  • Applicera salvan på rena tassar efter att du har tvättat av dem, för att skapa en skyddande barriär som också hjälper till att återfetta och stärka huden. Detta kan användas både förebyggande och som eftervård om tassarna redan blivit irriterade eller såriga.



OBSERVERA!

Om hunden har stora problem med sina tassar (eller andra kroppsområden) rekommenderar vi i första hand kontakt med veterinär för bedömning!


 

Behöver du hjälp med tasspälsfrisering eller bad av din hund? Vi hjälper dig! Salong | AMNIS HUNDHUS Dessutom hittar du i våra butiker också nämnda produkter ifrån Standardt!

 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
h-märkt 2025.jpg

AMNIS HUNDHUS - Allt under ett tak, för hundens bästa!

Trygghet - Kvalitet - Tillgänglighet

Sveriges Hundföretagare Logga
Sveriges Hundfrisörer SVHF Logga

Copyright © 2022 Evelyn Edblad, AMNIS HUNDHUS

bottom of page