top of page

Pälsfällning

Tussar som flyger när man klappar om sin hund och högar med päls som samlas i rummens alla hörn - ja, nu är pälsfällningens tid här! I denna artikel ger vi svar på varför hundarna fäller sin päls och vad vi som hundägare kan göra för att påskynda pälsfällningen, både för hundarnas och vårt eget välbefinnande.



EN NATURLIG PROCESS

Under året genomgår våra hundar en periodisk cykel av pälsfällning, vilket innebär att de förlorar och byter ut sin befintliga päls. Denna process är särskilt märkbar under våren när vinterpälsen ska ersättas med en lättare sommarpäls, och under hösten när hunden förbereder sig för kallare väder genom att utveckla en tjockare vinterpäls.


En välskött päls som borstas regelbundet isolerar mot både kyla och värme. På våren släpper många raser sin underull för att ge plats åt “sommarpälsen” och när hösten kommer är det är dags för den lite tjockare vinterpälsen igen. Vinterpälsen fångar luft värmd av hundens egna kropp och får den att stanna kvar vid huden medan sommarpälsen låter luft cirkulera runt för att hålla hunden svalare.



Sommarpäls:

  • Lättare och tunnare än vinterpälsen.

  • Hjälper hunden att reglera kroppstemperaturen genom att tillåta bättre luftcirkulation och värmeavledning från huden.

  • Skyddar huden mot solens UV-strålar och överhettning.



Vinterpäls:

  • Tjockare och mer tät än sommarpälsen.

  • Fungerar som isolering mot kyla och fukt, vilket hjälper hunden att behålla sin kroppsvärme.

  • Ger extra skydd mot hårdare väder, såsom snö, regn och vind.



VIKTEN AV BORSTNING

Borstning är en av de mest grundläggande och effektiva metoderna för att underlätta pälsfällningen - både för hunden och för ägaren!


Genom att regelbundet borsta sin hunds päls bidrar man till att avlägsna döda hårstrån och löst hår som annars skulle kunna orsaka obehag och skapa trassel och tovor i pälsen. En päls full med döda hår och tovor både andas och isolerar dåligt, och kan också orsaka smärta och obehag. Både fukt och smuts får också lättare fäste i pälsen och kan bli en grogrund för bl.a. bakterier, svamp och ohyra. En oborstad, ovårdad päls gör alltså mer skada än nytta för hunden! Att regelbundet borsta hundens päls ger även en ökad blodcirkulation, vilket ökar återväxten av friska hårstrån och ger en jämnare päls - och som bonus blir det också mindre päls som yr runt och samlas på golv, kläder och möbler!



ATT TA HAND OM HUNDENS PÄLS En frisk och välskött päls är viktigt för att motverka obehag hos hunden och det är därför en god idé att tidigt i hundens liv integrera regelbunden borstning i hundens skötselrutin, särskilt under perioder av intensiv pälsfällning.


Här är några användbara tips för att underlätta denna process:


  1. Använd rätt typ av borste: Beroende på hundens pälsstruktur och längd kan olika typer av borstar vara mer eller mindre lämpliga. Olika typer utav kammar och kardor är bra för att avlägsna löst hår och trassel hos hundar med lång päls, medan en gummiborste kan vara mer effektiv för kortare pälsar.

  2. Borstningens frekvens: Under perioder av intensiv pälsfällning samt för hundar med mycket lång päls kan daglig borstning vara nödvändig för att hålla pälsen i bästa skick och minimera mängden löst hår i hemmet.

  3. Bada vid behov: Genom att bada hunden i samband med de värsta fällperioderna kan man underlätta och påskynda pälsfällningen. Man avlägsnar då också eventuell smuts som om den lämnas kvar kan orsaka hudirritationer och andra obehag, samt gör pälsen mer lätt-tovad. Viktigt är dock att borsta ur pälsen ordentligt innan badet för att avlägsna eventuella tovor och majoriteten av den döda pälsen, som annars kan "kaka ihop sig" under badet och då bli svårare att avlägsna. En turbofön i kombination med en kamm eller karda rekommenderas också för att nå ner på djupet och hjälpa till att blåsa bort döda hårstrån, få bort all fukt samt göra pälsen luftig igen.

  4. Belöna din hund: För många hundar kan borstning och bad vara lite obehagligt, framförallt för hundar med större integritet. Men genom att ta det varsamt och associera rutinen med positiva belöningar som godis eller beröm är det lätt att istället skapa en trevlig upplevelse till rutinen för hunden!



Genom att engagera sig i sin hunds pälsvård och förstå de olika aspekterna av pälsfällning, kan man som hundägare bidra till att främja en hälsosam och bekväm tillvaro för sin fyrbenta kamrat året om. Att borsta pälsen regelbundet främjar inte bara hundens välmående utan bidrar också till att minska mängden löst hår i hemmet och skapar en starkare och mer nära relation mellan ägare och hund.


Vill man ha hjälp med hundens pälsvård, ex. under de mest intensiva fällperioderna, rekommenderar vi att ta kontakt med en hundsalong för att få hjälp med t.ex. urborstning eller bad.


 

På våra egna hundsalonger kan vi både hjälpa er med olika behandlingar samt ge skötselråd och tips om vilka redskap som passar just er hunds päls bäst. Du kan även hyra vår salong för att själv ta hand om din hunds päls! Läs mer och boka tid här: Salong | AMNIS HUNDHUS


Du kan också läsa mer om päls- och hundvård i nedanstående artiklar:

104 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page