top of page

Pälsvård - hur noga är det egentligen?

Hundar har en betydligt känsligare hud än vad vi har, och det är därför viktigt att vårda hundens päls noga!


Även hundar som inte behöver friseras ska borstas regelbundet för att avlägsna tovor och löst sittande täckhår eller underull.


Att borsta igenom pälsen regelbundet är viktigt:

  • En välskött päls som borstas regelbundet isolerar mot både kyla och värme. På våren släpper många raser sin underull för att ge plats åt “sommarpälsen” och när hösten kommer är det är dags för den lite tjockare vinterpälsen igen. Vinterpälsen fångar luft värmd av hundens egna kropp och får den att stanna kvar vid huden medan sommarpälsen låter luft cirkulera runt för att hålla hunden svalare.

  • När du borstar tar du bort gamla döda hår från pälsen, vilket gör att pälsen får andas och behåller sin funktion samt att den kan växa och bli jämnlång.

  • Genom borstning vårdas inte bara pälsen utan även huden genom att den får bättre blodgenomströmning, vilket också stimulerar en sund pälstillväxt.

  • Många hundraser fäller ofta mer under hösten och våren och du bör då borsta ur pälsen oftare.

  • Det är viktigt att borsta ur pälsen överallt. Ofta glömmer hundägaren att borsta där tovorna blir störst, såsom armhålor, bakom öronen, magen och insidan lår.

  • Päls som har blivit väldigt tovig är en perfekt grogrund för både svamp och bakterier samt för fästingar, kvalster och loppor. Dessutom orsakar tovorna smärta och obehag hos hunden då pälsen stramar och drar i huden.

  • Har hunden fått tovor behöver dessa avlägsnas. Man kan då behöva ta hjälp utav en tovutredare, eller i värsta fall raka bort tovorna med maskin.


Det finns många varianter av pälsar, och olika pälstyper kräver olika skötsel. Det finns raser med pälsar som kräver minimal pälsvård och så finns det raser med pälsar som har mycket mer tidskrävande skötsel. Tidsintervallet på bad, klippning & trimning varierar därför mycket efter ras och pälskvalité.


 

Är du osäker på hur just din hunds päls ska skötas så hjälper vi dig gärna! Utöver de salongsbehandlingar vi erbjuder kan du även boka en privat konsultation med en av våra frisörer, där vi går igenom och visar hur just din hunds päls ska skötas.


Läs mer och boka tid här: Salong | AMNIS HUNDHUS


Du kan också läsa mer om päls- och hundvård i nedanstående artiklar:

115 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page