top of page

Hanteringsträning - viktig träning för alla!

Att öva sin hund i att bli hanterad är viktig träning för alla typer utav hundar - oavsett om din hund ”bara” kommer leva som sällskapshund eller om den ska ut och tävla.


Att kunna hanteras lugnt och tryggt behövs vid bl.a. kloklippning, hälsokontroller, veterinärbesök, pälsskötsel, behandling vid sjukdom eller skada och vid vissa former av

träning/tävling. Kanske hunden också behöver lyftas i/ur bilen, eller i andra situationer?Börja träningen så tidigt som möjligt och se över i vilka situationer just din hund kan behöva hanteras i framtiden och öva extra mycket på just dessa!


Att kunna klippa klorna och kolla igenom sin hund regelbundet är nödvändigt för alla hundar för att kunna upptäcka eventuella avvikelser och sjukdomar i god tid.


Träna också gärna på att främmande personer hanterar hunden – det ger en bra grund inför framtida veterinärbesök!


Har du dessutom en hund i behov av regelbunden pälsvård är det viktigt att träna även på detta då det kommer utgöra en stor del av ert liv tillsammans.Tänk på att gå lugnt och varsamt fram vid träningen. Hunden ska tycka att det är roligt att bli hanterad!


Vänj hunden försiktigt vid att du tar i den och skapa en positiv upplevelse med hjälp av smaskiga belöningar (vid denna stillsamma typ utav träning är godis att föredra framför leksak!). Beröm även gärna med din röst när hunden är duktig, samt med kel och mys (om hunden gillar detta).Introducera även redskapen försiktigt. Låt hunden undersöka dem och beröm när hunden är lugn och stilla. Ta det stegvis och börja t.ex. med att hålla redskapen mot hunden, innan du sedan försiktigt börjar använda dem.


Träna i korta sekvenser och utöka tiden allt eftersom. Blir hunden orolig – ta ett steg tillbaka i träningen!
 

Behöver du hjälp? Vi erbjuder kurser i hanteringsträning och du kan också boka privata konsultationer med oss!

Läs mer här:


Du kan också läsa mer om hund- och pälsvård i nedanstående artiklar: Pälsvård - hur noga är det egentligen?

121 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page