top of page
AMNIS HUNDHUS

Ljudrädslor

Ljudfobi, eller rädsla för höga ljud, är ett vanligt problem bland hundar. Många hundar känner sig oroliga eller rädda när de hör vissa ljud som åska, fyrverkerier, skott, sirener eller till och med dammsugare. Rädslan kan yttra sig på olika sätt, som att hunden skakar, flämtar, dreglar, gömmer sig, gnäller, skäller, är destruktiv eller till och med aggressiv. Ljudfobi kan ha en negativ inverkan på hundens livskvalitet och hälsa, och hundägaren känner själv ofta oro för sin hund och blir kan bli nedstämd och känna maktlöshet över hundens mående.


Så varför får hundarna dessa rädslor, och vad kan man som hundägare göra för att lindra och förebygga problemen?



Det finns flera faktorer som kan bidra till en hunds ljudfobi. Genetik, tidiga erfarenheter, miljöträning och inlärning kan alla spela en roll för hur en hund uppfattar och reagerar på ljud:

  • Genetik och rasegenskaper: Vissa hundar kan vara mer benägna att utveckla ljudfobi än andra på grund av sin ras, bakgrund eller temperament. Till exempel är vallhundar, som border collies eller australian shepherds, ofta mer känsliga för olika ljud på grund av deras selektiva avel för vakenhet och snabba reaktioner. Ärftlighet spelar också roll, och om föräldrarna är rädda för ljud är risken större att också valparna blir det - oavsett ras.

  • Negativa erfarenheter: Hundar som har haft dåliga erfarenheter av höga ljud och t.ex. blivit skrämda/överraskade av ett gevärsskott, åska eller en bilolycka kan utveckla en association med det ljudet och generalisera det till liknande ljud och händelser.

  • Sjukdom och smärta: Hundar som är sjuka eller lider utav smärtproblematik (ibland utan ägarens vetskap) kan också lätt associera plötsliga, skarpa ljud med sin smärta. Vid inflammationer och andra irritationer i öronen kan t.ex. höga ljud göra direkt ont, och om hunden har ont någonstans kan också ett plötsligt ljud få hunden att rycka till/spänna sig och därmed indirekt orsakar smärta, vilket gör att hunden lär sig att förknippa ljudet med obehag.

  • Ålder och medicinering: Även äldre hundar kan likt människor drabbas av demens och liknande åldersrelaterade symptom, vilket kan göra hunden ängslig och osäker på olika ljud och intryck. Även viss medicinering kan ha denna inverkan på hunden, och göra den extra känslig och orolig.



Det finns några strategier som kan hjälpa till att minska hundens ljudfobi, varav en av de mest effektiva metoderna är desensibilisering och motbetingning. Detta innebär att hunden utsätts för det skrämmande ljudet på ett gradvis och kontrollerat sätt, samtidigt som den belönas för lugnt beteende och positiva känslomässiga reaktioner.


Om du till exempel spelar upp en inspelning av åska eller fyrverkerier på låg volym och kombinerar det med godis, leksaker eller beröm (det hunden tycker om!) kan du hjälpa hunden att associera ljudet med bra saker istället för fara eller stress. Med tiden kan ljudet gradvis ökas i intensitet och varaktighet, samtidigt som en positiv association bibehålls. Denna process kan ta tid, kräva tålamod och vägledning från en professionell tränare eller beteendevetare.



Andra strategier som kan hjälpa till att lindra en hunds ljudfobi eller förebygga problem kan vara:

  • Tillhandahålla en trygg och bekväm plats för hunden att dra sig tillbaka till när den känner sig rädd, t.ex. en bädd, en säng eller en ombonad garderob.

  • Använda lugnande hjälpmedel som feromonspray eller halsband, kosttillskott som t.ex. MaxRelax eller (vid riktigt kraftfulla rädslor) starkare mediciner som ordinerats av en veterinär. Observera att användningen utav feromoner och kosttillskott bör påbörjas minst 2 veckor i förväg för att ge bäst effekt!

  • Undvik exponering för ljudet så mycket som möjligt för att inte riskera bakslag i träningen och att hunden blir skrämd (åk t.ex. gärna ut till stugan eller vännen på landet under nyårskvällen om ni har möjlighet, då det i regel är lugnare på landsbygden än i stadsmiljö), eller ge hunden en distraktion under händelsen, t.ex. genom att låta den leka, söka efter godis eller göra roliga övningar/aktiviteter som ni vet att den tycker om.

  • Ändra miljön för att minimera ljudets påverkan, t.ex. genom att stänga fönster eller dörrar, använda ljud- och ljusisolerande material (vid t.ex. fyrverkerier, där hunden också kan ha lärt sig att förknippa ljuset med ljudet) eller tillföra vitt brus och t.ex. ha TV eller radio igång för att "dränka" andra ljud.


Att vara konsekvent, ha tålamod och arbeta med positiv förstärkning för att ändra hundens association till det läskiga ljudet är nyckeln till att övervinna en hunds ljudfobi. Det är också viktigt att förstå att varje hund är unik och kan behöva olika metoder eller nivåer av stöd. Genom att arbeta med en professionell tränare och vara proaktiv när det gäller att hantera hundens miljö och beteende kan ljudfobi hanteras, eller till och med lösas!


 

Vår hundpsykolog hjälper er gärna med anpassad träning just för er hund, och i vår butik hittar du också både halsband, sprayer och doftgivare från Adaptil samt det lugnande kosttillskottet MaxRelax (OBS! Utbudet kan skilja mellan de olika butikerna - kontakta oss i förväg för att veta om just det du söker finns i lager i aktuell butik!)


292 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Julens Faror!

Komentarze

Oceniono na 0 z 5 gwiazdek.
Nie ma jeszcze ocen

Oceń
bottom of page