top of page

Så svalkar du din hund!

Sommaren kan vara en härlig tid, men de höga temperaturerna kan utgöra en stor fara för våra fyrbenta vänner. Det är därför viktigt att veta hur man bäst håller sin hund sval och hur man undviker farorna med värmeslag.HUR SVALKAR MAN SIN HUND?

Vatten och hydrering

 • Färskt vatten: Se till att din hund alltid har tillgång till färskt och rent vatten. Placera flera vattenskålar runt hemmet och uteplatsen för att säkerställa att din hund alltid kan dricka.

 • Isbitar: Lägg isbitar i vattenskålen för att hålla vattnet kallt längre. Du kan också ge din hund isbitar att leka med och tugga på.


Skugga och kyliga platser

 • Skuggade områden: Se till så att din hund alltid har tillgång till skugga. Skapa skuggade områden i din trädgård med hjälp av parasoller, tält eller naturliga skuggor från träd.

 • Inomhus: Låt din hund vara inomhus under de hetaste timmarna på dagen och använd om möjligt fläktar eller luftkonditionering för att hålla temperaturen nere.

 • Bilen: Lämna aldrig din hund i en varm bil! Värmen stiger snabbt och hunden riskerar att drabbas av värmeslag. Lämna om möjligt hunden hemma, eller se annars till att ställa bilen i skuggan och öppna upp lucka/dörrar så att luften kan cirkulera (ett lite nedvevat fönster räcker inte!). Idag finns även effektiva s.k. silverdukar att köpa till bilen som hjälper till att reflektera bort värmen, samt olika typer utav fläktar med/utan kylfunktion att fästa på hundens bur.


Kylprodukter

 • Kylmattor: Investera i en kylmatta för hundar som ger en sval yta att ligga på. Dessa är speciellt designade för att absorbera kroppsvärmen och hålla din hund sval.

 • Våta handdukar: Blöt handdukar i kallt vatten och låt din hund ligga på dem eller svep dem runt kroppen för att vid behov snabbt sänka kroppstemperaturen.

 • Västar/täcken: Var försiktig med användandet av s.k. kylvästar/täcken, då hunden inte själv kan reglera sin temperatur i dessa och välja bort kylan när den inte längre har behov av den. Längre västar/täcken riskerar också att kyla ner hundens inre organ så som t.ex. njurar och risken ökar också för skador om muskler, leder och senor kylts ner allt för mycket innan hunden sedan går upp i aktivitet. Är man inte heller uppmärksam och västen hinner tappa sin kyleffekt så får den dessutom motsatt effekt och värmer istället upp hunden!


Bad och simning

 • Svalka med vatten: Ge din hund möjlighet att bada i en pool, sjö eller i havet - men se till att vattnet är rent och säkert. Vattenlek är ett utmärkt sätt för din hund att hålla sig sval och ha roligt samtidigt!

 • Sprinklers: Låt din hund leka under sprinklers eller vattenslangen. Detta är en enkel och effektiv metod för att svalka av din hund på ett lekfullt sätt. Det finns också färdiga "hundpooler" med inbyggd sprinkler i sidorna!

OBS! Var uppmärksam på om din hund sväljer mycket vatten när den badar eller leker med vatten - risken finns då att den kan drabbas av vattenförgiftning! Vattenförgiftning orsakas inte utav bakterier eller smutsigt vatten, utan av att hunden intagit en överdrivet stor mängd vätska på allt för kort tid. Den stora mängden vatten späder ut natriumhalterna i blodet vilket gör att kroppens celler börjar fyllas med vatten och sväller. När celler i hjärnan sväller blir det en kraftig påverkan på hjärnan och centrala nervsystemet - vilket kan orsaka ett akut livshotande tillstånd!


Aktiviteter och motion

 • Tid på dagen: Promenera tidigt på morgonen eller sent på kvällen när temperaturen är lägre. Undvik om möjligt fysisk ansträngning under de varmaste timmarna.

 • Underlag: Undvik heta trottoarer och asfalt som kan orsaka brännskador på din hunds tassar. Testa underlaget med din egen hand innan du låter hunden promenera på det och välj helst skuggiga stigar eller gräsytor för promenader.


Våtfoder och fryst mat

 • Våtfoder: Våtfoder har en betydligt högre vattenhalt jämfört med torrfoder, vilket kan hjälpa till att hålla din hund hydrerad. En hund som är dålig på att dricka vatten kan motiveras av att serveras våtfoder, antingen som det är eller utspätt med extra vatten.

 • Frysta godsaker: Frys in våtfoder i en slickmatta eller en Kong-leksak. Detta svalkar inte bara hunden utan ger också mental och fysisk aktivering. Du kan också frysa blandningar av vatten och hundens favoritgodis för att skapa svalkande snacks.


HUNDRASERS OLIKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Olika hundraser har olika förutsättningar när det gäller att hantera värme. Det är viktigt att vara medveten om din hunds specifika behov och känslighet för höga temperaturer.

 • Plattnosade hundar (brachycephala raser): Raser som t.ex. bulldoggar, mopsar och boxrar har korta nosar som gör det svårare för dem att andas och reglera kroppstemperaturen effektivt. Dessa hundar är extra känsliga för värme och behöver noggrann övervakning och extra åtgärder för att hålla sig svala.

 • Nakenhundar och tunnpälsade raser: Raser som kinesisk nakenhund och whippet har mindre päls eller tunn päls, vilket gör dem mer utsatta för solens strålar och värme. Dessa hundar behöver skydd mot direkt solljus och kan dra nytta av solskyddsmedel på exponerade hudområden.

 • Hundar med tjock päls: Raser som alaskan malamute och berner sennen har tjock päls som kan hjälpa till att isolera mot både kyla och värme, men det är viktigt att underhålla pälsen genom regelbunden borstning för att undvika tovor och mattor som kan minska pälsens isolerande effekt. I en tovig, filtad päls kan luften ej cirkulera som den ska och pälsen tappar därmed sin kylande effekt! (Du kan läsa mer om vikten av pälsvård för en välfungerande päls i bl.a. denna artikel)


FARAN MED HÖGA TEMPERATURER Värmeslag

 • Symptom: Kraftig flämtning, dregling, trötthet, förvirring, kräkningar och i värsta fall kollaps. Dessa är allvarliga tecken på att din hund kan vara på väg att drabbas av värmeslag.

 • Åtgärder: Flytta hunden till en sval plats omedelbart. Ge små mängder vatten, men undvik att låta hunden dricka för snabbt. Kyl kroppen med svala, blöta handdukar och kontakta omedelbart en veterinär om du misstänker värmeslag.


Dehydrering (uttorkning)

 • Symptom: Torrt tandkött, trötthet, insjunkna ögon och minskad hudelasticitet. Dehydrering kan snabbt bli farligt för hundar, särskilt i höga temperaturer.

 • Åtgärder: Se till att din hund alltid har tillgång till vatten och erbjud elektrolytlösningar vid behov. Övervaka din hunds vattenintag och uppmuntra till att dricka regelbundet. Är hunden dålig på att självmant dricka kan vattnet toppas/blandas med något hunden tycker om!Att vara uppmärksam på din hunds behov under sommaren kan förhindra många hälsoproblem och bidra till att ni båda kan njuta av den varma årstiden. Genom att följa dessa tips kan du hjälpa din fyrbenta vän att hålla sig sval och säker under hela sommaren.


I våra butiker hittar du också flertalet produkter som hjälper din hund att hålla sig sval och välhydrerad, så som t.ex. kyldynor, pooler, våtfoder och tillbehör som pälsvårdsprodukter, godis, slickmattor och Kong-leksaker. Vår personal hjälper er också gärna med tips och råd! Du hittar våra butiker HÄR.


Kom ihåg att varje hund är unik, så var alltid lyhörd för din hunds specifika behov och beteenden!

104 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page