top of page

Vad är "positiv förstärkning"?

Många har nog hört talas om "positiv förstärkning" när man pratar om hundträning - men vad betyder det egentligen? Och vad menas med att arbeta med "positiva, moderna metoder" när man tränar hund? Betyder det att man inte får säga "nej" och korrigera hunden när den gör fel?



Vad är positiv förstärkning?

Positiv förstärkning är en träningsmetod som verkligen har vunnit mark inom hundträning under de senaste åren. Metoden bygger på att belöna hunden för rätt beteende istället för att straffa den för felaktigheter. Genom att använda positiv förstärkning kan hundägare stärka bandet mellan sig och sin hund samtidigt som de uppmuntrar önskat beteende.


Till exempel, om hunden sätter sig på kommando belönas den med en godisbit eller något annat den tycker om. Om hunden inte följer kommandot ignoreras det felaktiga beteendet och ett nytt försök görs. Syftet är att hunden ska associera rätt beteende med en positiv upplevelse, vilket ökar sannolikheten för att beteendet upprepas.



Sätta gränser och säga nej

En vanlig missuppfattning med att arbeta med positiva, moderna träningsmetoder är att det utesluter användandet av ordet "nej" eller att sätta gränser. Det är viktigt att hundägaren kan säga ifrån och bryta ett potentiellt farligt eller oacceptabelt beteende (både för sig och själv och omgivningen). Det handlar mer om hur detta görs. Istället för att bli arg, skrika, höja rösten eller använda hård fysisk korrigering bör man lugnt, tydligt och bestämt säga ifrån och sedan visa hunden vad som istället förväntas. Här är den sista delen i meningen ytterst viktig - talar vi inte om för hunden vad vi faktiskt VILL att den ska göra så kommer den fortfarande inte vet vad som förväntas av den nästa gång situationen uppstår, och risken är då stor att den tar till det felaktiga beteendet igen då det är hundens enda tidigare koppling och minne av situationen.


Till exempel: Hunden gör utfall mot bilar i kopplet - något som kan bli potentiellt farligt både för hund, ägare och bilist om hunden kommer lös eller ägaren inte är beredd.

Här är det förstås alltid bra att förekomma och belöna hunden redan INNAN en reaktion uppstår (d.v.s. arbeta med positiv förstärkning). Men skulle man bli överraskad och hunden plötsligt kastar sig i kopplet behöver vi där och då bryta det oönskade beteendet och därefter visa hunden vad vi faktiskt VILL att den ska göra istället - t.ex. sitta/gå lugnt vid vår sida. Efter att ha brutit det felaktiga beteendet visar vi alltså direkt hunden det önskade beteendet, och belönar när den gör rätt. Det kanske krävs ett par repetitioner, men genom att varje gång vara tydlig och konsekvent både med vad vi INTE vill ha för beteende och vad vi faktiskt VILL ha så kommer hunden att förstå och lära sig mycket snabbare motför om vi ENBART talat om för den vad vi INTE vill ha.


Att sätta gränser är en viktig del av hundträningen, hunden behöver förstå vad som är acceptabelt och vad som inte är det. Positiv förstärkning innebär inte att hunden får göra vad den vill, utan att den lär sig gränser och vad som förväntas av den på ett positivt sätt. Klara regler och konsekvent träning skapar en trygg och harmonisk miljö för hunden.



Modern forskning stödjer metoden

Forskning har visat att positiv förstärkning är en effektiv träningsmetod. Studier indikerar att hundar lär sig snabbare och mer pålitligt när de belönas för rätt beteende jämfört med när de straffas för fel. Dessutom tenderar hundar som tränas med positiv förstärkning att vara gladare och ha starkare relationer med sina ägare. Vi vill väl alla att våra hundar gör som vi säger för att de är glada och faktiskt VILL, och inte för att de är rädda för oss och inte vågar annat?


Positiv förstärkning är mer än bara en träningsmetod; det är ett sätt att bygga en stark och positiv relation med sin hund. Metoden är bevisat effektiv för alla hundar, oavsett ålder eller ras. Genom att belöna rätt beteende, sätta gränser när det behövs och vara konsekvent kan hundägare skapa en harmonisk och lycklig tillvaro för sina hundar.



Praktiska tips för att komma igång

För de som vill träna sina hundar med positiv förstärkning finns det några grundläggande tips:

  1. Belöna direkt: Belöna hunden omedelbart när den uppvisar rätt beteende för att göra kopplingen tydlig (en klicker är ett bra hjälpmedel här - något vi kommer att berätta mer om i en kommande artikel!)

  2. Ignorera fel/missförstånd: Så länge hundens beteende inte är farligt för den själv eller dess omgivning så ignorerar du de beteenden du inte vill ha och inväntar rätt beteende och belönar det. Du kan också visa och hjälpa hunden att göra rätt om den tycker att det är svårt.

  3. Variera belöningar: Använd olika typer av belöningar som godis och leksaker eller lek och mys. Försök ta reda på vad just DIN hund gillar för att få ut mesta möjliga av er träning och höja motivationen hos hunden! Tänk också på att dess preferenser kan variera utifrån situation - hemma kanske den älskar att bli belönad med klappar och kel, men ute i en ny miljö kanske den inte alls vill ha det utan föredrar godis istället.

  4. Håll träningspassen korta: Korta och roliga träningspass är mer effektiva än långa. Hellre lite och ofta en mycket och sällan. Det kan räcka med en eller ett par 5-minuters pass per dag för att snabbt se resultat!

  5. Ha tålamod: Varje hund lär sig i sin egen takt. Tålamod är viktigt för att uppnå långsiktiga resultat.


Lycka till!

167 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page