top of page

Vanliga fördomar om hunddagis

Fördomar om hunddagis är tyvärr vanligt, och hundägaren har ofta många funderingar inför en dagisstart. Det finns många olika sätt att hålla, hantera och aktivera hundar på dagis, och alla dagis har sina egna regler och rutiner (förstås baserade på de lagar och regler som finns här i Sverige). Det är lätt att tänka "dagis som dagis", men skillnaderna kan faktiskt vara väldigt stora! I denna artikel går vi därför igenom vanliga fördomar som vi stöter på - och förklarar hur det fungerar på våra dagis på AMNIS HUNDHUS.



"Hunddagis är en stressig miljö där alla hundar bara står och skäller hela dagarna"

Denna typ av dagis existerar absolut, där hundarna tillåts stå och gapa hela dagarna. Och vi förstår att det därför är ett orosmoment för många! Vår verksamhet ser dock inte ut på detta vis, då det går helt emot våra principer.


Hos oss arbetar vi mycket med ljudnivån och avbryter de hundar som skäller. En hög ljudnivå är nämligen lika stressande för hundarna som för oss människor, och skulle alltså inte vara en trevlig miljö att vistas i varken för dagishundarna eller för vår personal.


Att en hund står och "tomskäller" är också ett tecken på stress och att hunden inte trivs i miljön - och vi vill ju förstås att alla hundar ska trivas hos oss, annars fyller inte dagiset sin funktion!


Hundar kan absolut dock skälla vid lek, eller att de "larmar" när de hör att någon kommer (ex. då en kund kommer in). De får förstås också uttrycka sina känslor och säga ifrån (på ett schysst sätt) mot varandra, om någon t.ex. tycker att leken med kompisen blir för hårdhänt.


Enstaka skall är helt okej hos oss (våra hundar är ju faktiskt levande varelser och inga robotar!), men om de lever om för mycket så bryter vi dem för att inte ljudnivån skall eskalera och "smitta av sig" till fler individer/rum. Hundarna brukar därför snabbt lära sig att så länge man leker lugnt, tyst och schysst så får leken fortsätta! Detsamma gäller hundar som "larmar" - det är okej med enstaka skall/ljud (det hör till vissa rasers naturliga egenskaper), men om inte hunden snabbt själv tystnar så bryter vi den. Här brukar vi också försöka arbeta med hunden och lära den att associera om ljudet, dvs arbeta med motbetingning. Så att den istället för att skälla då den hör ett visst ljud lär sig att det inte händer något, och att den istället kan få en godis om den är tyst! :)


En hund som nyss börjat på dagis kan dock vara mer ljudlig i början, då det kan uppstå viss stress då hunden är ovan miljön. Därför lägger vi extra mycket tid på våra nya hundar, så att de snabbt ska känna sig trygga med oss och sina rumskamrater. Vissa hundar vänjer sig snabbare än andra - men vi vill hela tiden se att det går åt rätt håll och att det inte är ett beteende som förblir oförändrat, eller t.o.m. värre! Då kan det annars vara ett tecken på att hunddagis kanske inte är rätt alternativ för just den individen, där och då.




"Hunddagis är bara förvaring!"

En vanlig fördom är att hundar på hunddagis bara "förvaras" i små boxar och sedan enbart får en kort rastning någon gång under dagen. "Boxdagis" finns absolut - men så fungerar det inte hos oss!


Hos oss bor istället alla dagishundar i speciellt anpassade hundrum, med sängar, bäddar, mattor, textilier och leksaker. Här umgås dom tillsammans med 4-9 andra individer (beroende på storleken på rum och hund), där de får socialisera sig, leka samt träna och utveckla sitt hundspråk tillsammans!


Varje dag får hundarna också minst 60 minuters promenad/utevistelse fördelat på två tillfällen (på vissa enheter har vi en rastgård där hundarna får vistas och "rusa av sig" någon gång per vecka). Under våra promenader tränar vi hundarna att gå lugnt och fint i sitt koppel tillsammans med sina rumskamrater, och de får också öva på att gå framför/bakom andra hundgrupper och därmed får de också se andra individer än sina egna rumskompisar.


Hos oss får hundarna också övrig aktivering och umgänge i form av t.ex. vardagsaktivering, brädspel, kel och mys. Och de får också hanteringsträning, då vi regelbundet utför enklare hälsokontroller på alla dagishundar, samt kan hjälpa till med t.ex. kloklippning och salongsbesök vid behov.




"Dom har ingen koll på hunddagis och risken är stor att hunden skadar sig!"

Vissa människor kan tro att hunddagis inte har tillräcklig övervakning och säkerhetsåtgärder för att skydda hundarna från skador eller olyckor.

Eftersom hundarna är levande och kännande individer går det förstås aldrig att garantera att en olycka inte kan ske - det behöver inte vara ett bråk, utan olyckor kan även ske i lek eller att hunden kliver på en vass pinne/sten på en promenad i skogen!


Vi lämnar dock ALDRIG våra hundar obevakade, utan det finns alltid MINST en personal (oftast fler) på plats inne med hundarna, som hör om något skulle hända.

Våra hundgrupper är också storleksanpassade så att små hundar sitter för sig, mellanstora hundar för sig och stora hundar för sig. Detta just p.g.a. skaderisken, för även om alla våra dagishundar förstås är snälla med varandra, så finns t.ex. risken att en större hund skulle trampa på en mindre hund vid lek, och skadorna kan också bli större om en större hund skulle säga ifrån mot en mindre hund och markeringen skulle ta olyckligt.

Därtill blandar vi hanar och tikar i våra hundrum (både kastrerade och okastrerade) och i olika åldrar. Detta för att efterlikna en naturlig hundflock, då vi upplever att dynamiken blir bättre och gruppen lugnare när de yngre hundarna får trygga, vänliga och lugna förebilder.


Vi individanpassar också alltid våra hundgrupper, och skulle vi märka att två individer inte drar riktigt jämnt (precis som för människor så kan man inte gilla alla man möter!), så separerar vi just dem.


Vi har dessutom en större personalstyrka än många andra dagis, vilket gör att vi hinner med att se och umgås med våra dagishundar på ett annat sätt, och därför också lättare kan uppmärksamma avvikelser både hos individen och i gruppen.




"Hundarna blir bara sjuka på hunddagis, och drar på sig både kennelhosta och löss!"

En annan vanlig fördom om hunddagis är att dessa platser skulle vara en grogrund för sjukdomar och att hundar kan bli smittade med olika sjukdomar från andra hundar som vistas där.


Hos oss har vi som krav att ALLA hundar ska vara vaccinerade mot både hepatit, parvo, valpsjuka, parainfluensa (DHP) och kennelhosta (KC/Pi), och vi kontrollerar också hundarnas vaccinationer varje månad och ser till att hundarna får nya vaccinationer i tid. Dessutom har vi en veterinär som kommer till oss två gånger per år och vaccinerar de hundar som behöver (och där ägaren gett sitt godkännande), så att man kan få vaccinationen gjord medan hunden är på dagis!


Vi är också noga med hygienen och städar alla gemensamma utrymmen noga. Varje dag dammsuger/torrmoppar och våtmoppar vi alla hundrum och korridor/entré och diskar vattenskålar. Dessutom torkar vi också av och städar alla övriga ytor varje vecka.


Skulle en hund få någon misstänkt smitta hålls denna hemma tills dess att den är frisk och smittofri, och alla hundar som den aktuella hunden varit i kontakt med informeras för att ägarna skall kunna hålla extra koll hemmavid, och hålla hunden hemma om smitta misstänks. Genom att efterfölja detta har vi hittills aldrig haft mer än enstaka smittfall, och vi har aldrig drabbats av någon större smittspridning eller epidemi!




"Hunddagis är smutsigt och luktar illa!"

Många tror också att hunddagis är smutsigt, och att ens egna hund ska börja lukta illa om den vistas på dagis.


Som ovan nämnt så städar vi dock alltså våra lokaler dagligen, och har ett noggrant städschema som vi följer. Många av våra kunder brukar vara förvånade över att det inte luktar mer hos oss!




"Personal på hunddagis är okunniga!"

Att personalen på dagis skulle vara outbildad och "bara djurvänner" är också en fördom vi ibland stöter på.


All vår personal har dock utbildning inom hund, eller tidigare erfarenhet utav att arbeta med hundar (t.ex. tidigare praktikanter/arbetstränare som senare fått anställning hos oss). Vi fortbildar också vår personal regelbundet, både internt samt genom externa utbildningar.


Dessutom har vi tillsammans en väldigt bred erfarenhet och kunskap! Vi har både hundpsykolog, kursinstruktörer, hundfysioterapeut och hundfrisörer med stor kunskap att bolla tankar och idéer med, samt att många i personalen själv tränar och tävlar aktivt med sina hundar och också har egen erfarenhet utav olika hundtyper.




"Hundar på hunddagis tar efter sina kompisar och lär sig en massa hyss!"

Vissa hundägare är rädda att deras hund ska lära sig en massa hyss genom att börja på hunddagis, som att skälla eller tugga på saker. De kan också vara oroliga över att dagiset har andra rutiner och t.ex. låter hundarna sova i sängar, soffor eller fåtöljer, och då vara rädda för att hunden ska vilja göra detta även hemma.


Till att börja med så låter vi som sagt inte våra dagishundar bete sig hur som helst, utan vi arbetar både med skall och andra problembeteenden hos hundarna. Därför är sannolikheten liten att hunden ska ta efter ett sådant beteende från en annan hund, då de ser att det inte är ett beteende som lönar sig.


Däremot kan unga individer börja med olika oönskade beteenden då de blir könsmogna och hormonerna "sprutar", och vissa unga hundar kan få en liten "identitetskris" och också bli osäkra (därav namnen "spökålder" och "slyngelålder"). Dessa beteenden hade hunden dock fått oavsett om den gått på dagis eller ej, men då många hundar börjar på dagis som valpar/unga kan det vara lätt för hundägaren att dra parallellen på beteendeförrändringen till starten på hunddagis. Det kan också vara så att personalen på dagiset uppmärksammat förändringen först eftersom hunden utsätts för andra miljöfaktorer på dagis än hemma (som t.ex. umgänge med andra hundar och fler intressanta dofter), och hundägaren kan då tro att beteendena kommer ifrån och beror på dagiset - vilket alltså är blir missvisande.


En hund som är ny på dagis kan också få en viss stresspåverkan under den första tiden, vilket kan resultera i nya beteenden och överslagshandlingar orsakade av stress eller trötthet. Detta bör dock vara snabbt övergående allt eftersom hunden vänjer sig vid miljön!


Angående att ha olika rutiner hemma och på dagis så brukar det inte heller vara några problem - hundarna lär sig snabbt att det kan skilja i regler och rutiner i de olika miljöerna och vad som gäller vart!




"Hunddagis är dyrt och inte värt kostnaden"

Många jämför hunddagis med vanligt barndagis, och anser då att hunddagis är för dyrt. Hunddagis är dock ingen kommunal verksamhet, och att bedriva ett seriöst företag som är tryggt för både hund, kund och personal och som håller en hög kvalitet kostar tyvärr!


Vi värdesätter att upprätthålla en hög standard både på våra tjänster, lokaler, personaltäthet och utbildning. Vår dagismodell med promenader och aktivering kräver också mer personal, men vi är övertygade om att det ger er hund en bättre och mer meningsfull vardag! Och vi finns också här för alla våra kunder att bolla tankar och idéer med, och har lösningar på de flesta problem.


Sett till vad man får för sin dagisavgift hos oss anser vi oss absolut vara prisvärda. Vi finns här för hundens bästa!


 

Läs gärna mer om vårt hunddagis på denna sida:

Läs också gärna fler av våra artiklar inom samma ämne:

907 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Bình luận

Đã xếp hạng 0/5 sao.
Không thể tải bình luận
Có vẻ như đã có sự cố kỹ thuật. Hãy thử kết nối lại hoặc làm mới trang.
bottom of page