top of page

Vanliga frågor om hunddagis

Som vi nämnde i vår föregående artikel så är fördomar om hunddagis vanligt, men det finns också många andra frågor och funderingar som vi ofta stöter på gällande vår dagisverksamhet! Dessa har vi därför försökt samla i denna artikel, för att ge er svar på de vanligaste funderingarna.



Kan alla hundar gå på dagis? / Vad krävs av min hund för att gå på dagis?

Nej, dagis passar tyvärr inte för alla hundar. Vi har dock inga ras-restriktioner eller liknande på våra hunddagis, utan alla hundraser/blandraser är välkomna och de allra flesta hundar brukar också trivas bra på dagis!


Däremot passar inte vissa hundar i dagismiljön. Endel hundar trivs helt enkelt inte tillsammans med andra hundar, flera olika människor eller i en miljö där det "händer mycket". Vad en hund tycker om dagis vet man ju dock inte förrän man har provat, och därför ger vi alltid alla hundar en chans och utvärderar dem för att se så att de trivs hos oss innan de sedan blir inskrivna.


Då vi har ett "flockdagis" där hundarna vistas i grupp så har vi dock som grundkrav att hundarna på dagis måste fungera väl tillsammans med andra individer, och vi tar därför ej emot hundar som uppvisar agressiva beteenden gentemot andra hundar (eller personal!). Dessutom måste hundarna vara friska (d.v.s. ej bära på smittsamma sjukdomar) samt vaccinerade.


För att ge sin hund bästa möjliga förutsättning för dagis bör hunden också ha ensamhetstränats innan den lämnas hos oss, då dagiset inte ersätter er familj! Är hunden inte van att vara ifrån er så kommer den att sakna er precis lika mycket hos oss på dagis som om den blev lämnad ensam hemma.


En av de absolut vanligaste orsakerna till att vi bryter en inskolning är just att hunden inte är ensamhetstränad, och därför blir allt för orolig av att vara ifrån sin husse eller matte. Så slarva inte med denna träning om du tänkt lämna din hund på dagis, eller andra ställen!



Hur vet jag att min hund trivs på dagis?

I de flesta fall springer hunden glatt in på dagis med viftandes svans - och då är det ju lätt att själv se hundens glädje. Men alla hundar har inte lika framåt och sprudlande personligheter, och det är helt okej! Hunden mår inte dåligt för det, men ägarna till dessa hundar kan ibland känna sig osäkra på om hunden verkligen trivs på dagis.


Vi eftersträvar alltid en rak och ärlig dialog med er som hundägare - vi vill förstås att både hunden och ni ska trivas hos oss! Vi försöker därför aldrig försköna hundens vistelse på dagis, utan berättar ärligt om hur hunden mår och om den skulle uppvisa några avvikande beteenden. Ni kan därför känna er trygga med att så länge vi inte säger något annat så upplever vi att hunden trivs hos oss! Och ni är självklart också alltid välkomna att fråga oss om det är något ni undrar över.



Skäller hundarna hela dagarna?

Som vi nämnde i föregående artikel så arbetar vi mycket med ljudnivån och avbryter de hundar som skäller. En hög ljudnivå är nämligen lika stressande för hundarna som för oss människor, och skulle alltså inte vara en trevlig miljö att vistas i varken för dagishundarna eller för vår personal.


Att en hund står och "tomskäller" är också ett tecken på stress och att hunden inte trivs i miljön - och vi vill ju förstås att alla hundar ska trivas hos oss, annars fyller inte dagiset sin funktion! Enstaka skall är dock helt okej (våra hundar är ju faktiskt levande varelser och inga robotar!), men om de lever om för mycket så bryter vi dem för att inte ljudnivån skall eskalera och "smitta av sig" till fler individer/rum.



Kommer min hund att ''tränas upp'' och få en bättre lydnad från dagis?

Både ja och nej. Din hund kommer att få träning i vardagslydnad och t.ex. öva på att gå fint i koppel, sitta och ta det lugnt innan man får mat/godis/går ut på promenad samt att den också övas i hanteringsträning, t.ex. i samband med våra hälsokontroller eller tilläggstjänsten kloklippning. Hunden övas också i att kunna koppla av och ta det lugnt då inget händer samt att den kommer få öva upp sitt hundspråk tillsammans med de andra dagishundarna.


Detta betyder dock inte att din hund automatiskt kommer få en bättre vardagslydnad hemma! Hundarna lär sig snabbt att skilja på vilka regler som gäller var, och om ni låter hunden dra i kopplet under era promenader så kommer den med största sannolikhet att fortsätta med det, även fast den går fint i koppel på dagis (vi ser dock gärna att man aktivt arbetar med detta även hemma, då det blir tungt för dagiset att själva dra hela lasset med hundens träning!).



Aktiverar ni dagishundarna på något sätt?

Utöver den vardagliga aktivering som nämnts här ovan, där hundarna bl.a. får aktivering i form av motion, koppelträning och umgänge med andra hundar och personal, så får hundarna ibland också rusa av sig i våra stora aktiveringshagar samt i vår träningshall (på de enheter där vi erbjuder detta). Dessutom får hundarna ibland också extra aktivering i form av brädspel eller vardagsövningar (t.ex. sitt/ligg och stanna kvar) och man kan också köpa till t.ex. löpbandsträning på de enheter där vi erbjuder detta.



Hur många hundar är det i varje rum/grupp, och hur ser grupperna ut?

Vi har delat in våra dagishundar efter storlek med små hundar för sig (upp till ca 35 cm mankhöjd), mellanstora hundar för sig (ca 35-55 cm mankhöjd) och stora hundar för sig (över 55 cm mankhöjd). Antalet hundar per rum/grupp beror lite på storleken på rummen, men i regel vistas de små hundarna i grupper om upp till 10 individer, de mellanstora hundarna i grupper om 6-8 individer och de stora hundarna i grupper om 5-6 individer.

I övrigt är våra grupper mixade med hanar och tikar (både kastrerade och okastrerade) i olika åldrar för att efterlikna en naturlig hundflock, då vi upplever att dynamiken blir bättre och gruppen lugnare när de yngre hundarna får trygga, vänliga och lugna förebilder.



Tar ni emot löptikar?

Då vi har blandade hundgrupper och inget extra utrymme i våra lokaler där vi skulle kunna hålla löptikar så har vi ej möjlighet att ta emot tikar under pågående löp. Dessutom avråder jordbruksverket från att hålla löptikar och hanhundar i samma lokaler och vi själva anser också, likt jordbruksverket, att det ofta blir en stress för både hanhundar och tikar i samband med löp.


Våra dagiskunder med okastrerade tikar brukar lösa detta på lite olika sätt - vissa har möjlighet att jobba hemifrån eller att ta med hunden till jobbet under löpperioderna, andra åker hem och rastar på lunchen eller tar hjälp av grannar, familj eller anlitar någon utomstående att rasta hunden.



Tar ni emot valpar? / Hur gammal måste hunden vara för att få börja på dagis?

Ja, vi tar emot valpar. Dock rekommenderar vi att hunden är hemma med er familj så länge som möjligt innan den börjar på dagis, för att i lugn och ro bygga upp en trygg relation med er.


Vi rekommenderar att valparna gärna är 6 månader innan de börjar på dagis, men vi har även möjlighet att ta emot yngre individer från ca 4 månader (de bör åtminstone ha fått sin 12-veckors vaccination) - OM valpen är mogen nog att klara av och trivas i miljön! Man ska nämligen komma ihåg att hunddagis ger hundarna mycket intryck och stimulans och för små valpar kan detta lätt bli för mycket. Och för mycket intryck som hunden inte kan hantera gör den överstimulerad och stressad med risk för och stressrelaterade problembeteenden.


Det är alltså för hundens bästa som vi ibland får säga nej till yngre individer som tydligt visar att de inte är redo för denna miljö ännu!


Självklart är hunden dock välkommen att testa dagis igen sedan, när den mognat och blivit lite äldre.



Hur fungerar det att promenera med så många hundar tillsammans?

Det går jättebra - annars skulle vi såklart inte arbeta på detta sätt. Vi har tydliga regler och rutiner för våra dagishundar och de vet att våra promenader går lugnt till.

När vi promenerar går hundarna lugnt och fint i sina koppel bredvid eller bakom oss (för att vi enklare ska få kontakt och kontroll om vi t.ex. skulle få ett hundmöte eller om en ekorre hoppar över stigen!). De behöver dock inte gå i "fotposition" och hålla ständig kontakt med oss, utan tillåts att gå och nosa och utforska sin närmiljö så länge de inte drar i sina koppel. De får också gott om tid på sig att uträtta sina behov då vi regelbundet stannar upp och ger hundarna extra utrymme.



Varför har vissa dagishundar nosgrimmor på promenaderna?

Som tidigare nämnt arbetar vi alltid för att våra dagishundar ska gå lugnt och fint i koppel tillsammans med personalen, men tills hundarna lärt sig detta kan vi ibland behöva hjälpmedel för att skona vår personals nacke/axlar/armar/rygg mot kraftiga drag och ryck.

Det kan t.ex. röra sig om unga (busiga!) hundar, extra doftintresserade hundar (t.ex. hundar som nyligen blivit könsmogna eller med stor könsdrift), jaktintresserade hundar eller hundar med olika rädslor som visar sig genom utfall.


Vi arbetar alltid förebyggande med godis och kontaktövningar för att förekomma och lära hundarna rätt beteenden, men av olika anledningar kan vi inte alltid stävja beteendena i tid (det kan t.ex. dyka upp intressanta dofter av ex. vilt/löptik som vi ej kan se, hunden med rädslor kan bli överraskad och skrämd och unghunden kan få ett plötsligt "busryck").

Med mindre hundar är detta ofta hanterbart, men ju större hundarna är desto större blir belastningen på personalen vid dessa ryck, och risken är också alltid att den hund som "drar iväg" eller gör utfall får någon fler ur gruppen att haka på = ännu högre belastning på personalen.


Till dessa hundar använder vi därför ofta hjälpmedel i form av frontknäppta selar eller nosgrimmor (i samrådan med hundens ägare). Dessa hjälpmedel är dock just hjälpmedel och inget "quickfix" eller bot på problemet, utan används för att hjälpa oss att förhindra/bryta det oönskade beteendet och istället lära in rätt beteende.

Just nosgrimmor är vi också extra varsamma med och vi vänjer in dem försiktigt och hanterar dem så att de inte ska orsaka onödigt obehag hos hunden!


När hundarna sedan förstått de förväntningar vi har under våra dagispromenader och går lugnt och fint i sitt koppel så fasar vi ut hjälpmedlen igen.


Det finns dock undantagsfall där vi inte kan sluta använda hjälpmedel. Vissa hundar har djupt rotade rädslor eller otroligt stor jakt/könsdrift, och hur vi än arbetar med dessa individer kommer de ändå reagera om de blir överraskade av vilt, dofter eller det de är rädda för. Så i dessa särskilda fall brukar vi (förstås i samrådan med hundens ägare) fortsätta använda hjälpmedel under tiden hunden vistas hos oss.



Har ni utomhushagar där hundarna får springa mer fritt?

Vi strävar efter att kunna erbjuda aktiveringshagar utomhus på alla vår enheter, och från och med våren 2024 kan vi nu det! Vår enhet i Gärde har tyvärr saknat en aktiveringshage, men nu är det äntligen klart med arrende av mark och hagen kommer att börja byggas så snart det är möjligt!


Dessa aktiveringshagar är ett perfekt komplement till våra promenader, där hundarna får ströva fritt och springa och leka med sina kamrater på en större yta, vilket brukar vara väldigt uppskattat av både hundarna och dess ägare!


När vi nyttjar hagarna brukar vi byta ut en utav promenaderna den dagen mot en utevistelse i hagen.



Tar ni emot strödagshundar? / Har ni drop-in dagis?

Vi tar emot strödagshundar i mån av plats. Dessa hundar vistas ej med våra övriga dagishundar (undantaget ev. föredetta dagishundar som redan känner hundarna i gruppen), utan istället med personalens egna hundar och ev. pensionatshundar. Vi har dock begränsat antal platser varje dag, och vi ställer samma krav på dessa hundar som på våra övriga dagishundar - d.v.s. de måste trivas i dagismiljön och kunna koppla av och ta det lugnt, samt vara fullt vaccinerade. Dessa hundar får heller inte 60 minuters utevistelse varje dag, utan ett par kortare rastningsrundor.



Varför får jag inte ha varierande dagisdagar om jag betalar för en deltidsplats?

Våra deltidsplatser kan man säga är uppdelade heltidsplatser mellan två eller flera hundar. T.ex. så går kanske en deltidshund på dagis måndag och tisdag och en annan deltidshund onsdag, torsdag och fredag. På så vis har vi koll på hur många hundar vi har på dagis och i varje rum varje dag, vilket är viktigt då vi har regler vi måste följa ang. hur många hundar som dagligen får vistas totalt på dagis samt i varje enskilt rum.


För att inte riskera att det blir för många hundar på dagis eller i ett och samma hundrum så skulle annars en deltidshund med varierande veckodagar behöva uppta en heltidsplats, då det är svårt att matcha just dennes behov av dagar mot någon annans. Och då vi inte kan fylla upp de dagar den aktuella hunden är ledig med en annan dagishund så skulle vi tappa allt för stora intäkter, och då skulle inte verksamheten gå runt.


Har man en deltidsplats är det dock alltid okej att fråga om man kan byta dagisdag vid särskilda tillfällen. Om det finns plats på rummet den aktuella dagen (om någon annan hund t.ex. är ledig, löper eller är hemma med sjuk husse/matte) så går det bra att byta dag just då. Det är dock inte möjligt att byta dagar på regelbunden basis, och vi kan heller inte garantera långt i förväg att det är möjligt.



Hur går en inskolning till?

Då er hund börjar på ett av våra dagis så mjukstartar vi alltid med en inskolning.

Inskolningens upplägg kan variera från hund till hund och planen kan också kommas att ändras allt eftersom, beroende på hur just er hund utvecklas i miljön. Vissa hundar kan börja på dagis nästan direkt medan andra hundar kan behöva flertalet kortare dagar som sakta utökas till heldagar innan hunden är redo att börja.

Vi håller därför alltid en rak och ärlig dialog med er som ägare, så att ni hela tiden får veta hur det går för er hund!


Första månaden hos oss är också en prövomånad utan uppsägningstid, då vi utvärderar er hund och ser att den trivs hos oss innan den anses vara helt färdiginskolad och redo för dagis.


Den allra första inskolningsdagen är lagd på en halvdag, vanligtvis kl 12.30-15.00.

När hunden kommer kontrollerar vi först att alla papper är i sin ordning och ni lämnar sedan över hunden till oss och lämnar den, precis som om det vore en vanlig dagisdag.


Vår personal introducerar sedan hunden för dess nya rumskamrater utomhus på ”neutral mark” och en personal tar då med er hund ut på en promenad tillsammans med en annan personal, som går tillsammans med den tilltänkta dagisgruppen. När hundarna fått känna av varandra och allt flyter på bra tar sedan personalen med er hund över en hund i taget från dagisgruppen till dess att alla hundar promenerar lugnt tillsammans.


Därefter går hundarna gemensamt in på sitt dagisrum tillsammans med personalen. När alla hundar kopplats av stannar en personal kvar en stund tillsammans med hundarna inne på rummet och ser så att allt är fortsatt lugnt och att din hund är trygg tillsammans med sina nya kompisar.


Fungerar allt bra så lämnar sedan personalen rummet och observerar hundarna utifrån, för att se att er hund är fortsatt trygg och gruppen stabil även utan personal närvarande på rummet. Därefter lämnar personalen sedan rummet gradvis, men finns hela tiden i närheten ifall er hund skulle bli orolig.



Varför får jag inte hämta eller lämna min hund under lunchtimmen? (Vanligtvis kl. 11.30-12.30)

Detta är p.g.a hundarna då har lunchvila och vi vill då att de ska kunna slappna av och ta det lugnt, utan en massa spring i lokalen. Detta för att dagishundarna ska få en hel timme med oavbruten vila/sömn för att orka med eftermiddagen (vilket är särskilt viktigt för de yngre hundarna!).


Vid enstaka tillfällen, om du t.ex. blivit sjuk och behöver åka hem, om hunden ska till vetrinären eller om du av andra orsaker verkligen måste hämta hunden under denna tid så går det dock självklart bra! Meddela oss bara innan du kommer, så att vi är beredda och kan förbereda en lugn utlämning.



Vad har ni för uppsägningstid?

Vid uppsägning av sin dagisplats eller om man väljer att gå ned i tid har vi 3 månaders uppsägningstid av platsen/dagarna. Däremot finns det alltid chans till förkortad uppsägningstid om vi har en annan hund som kan ta er hunds plats. Uppsägningstiden sker då efter överenskommelse med oss.



Får man något avdrag på avgiften då hunden är hemma? (T.ex. p.g.a. semester/ledighet eller då hunden är sjuk eller löper?)

Tyvärr är våra utgifter desamma året runt, och vi har därför inte möjlighet att göra avdrag om hunden av någon anledning är hemma. Likt som på förskolorna betalar ni helt enkelt för själva platsen hos oss.

Alternativet vore att vi t.ex. höll stängt under semestrarna eller höjde dagisavgifterna - och det är inget vi vill göra!



Är alla hundar på dagis vaccinerade?

Alla hundar på våra dagis har som krav att vara fullt vaccinerade samt upprätthålla dessa vaccinationer på order från hunddagiset, om vi ser att deras vaccination gått ut. Vi journalför alla våra hundars vaccinationer, och påminner våra kunder när dessa håller på att gå ut.

Vi har också en veterinär som besöker våra dagis två gånger per år, och då vaccinerar alla de hundar som behöver (och där ägaren gett sin tillåtelse), så att man kan få vaccinationen gjord medan hunden är på dagis. Viktigt att tänka på gällande framförallt kennelhosta är att även vaccinerade hundar kan ändå smittas, utveckla symptom samt föra smitta vidare. Symptomen brukar dock vara betydligt lindrigare än hos ovaccinerade hundar, och övergå snabbare.



Vad händer om hunden blir sjuk - får den inte komma till dagis då?

En sjuk hund får ej vistas på dagis! Har hunden haft symptom eller varit hängig ber vi er att hålla den hemma, samt kontakta oss (och vid behov förstås även veterinär!) för rådgivning om vad som gäller.


Vi har också rätt att avvisa misstänkt sjuka hundar, och skulle en hund utveckla symptom medan den vistas på dagis så isolerar vi alltid denne och ringer er som ägare så att ni kan komma och hämta hunden så snart ni har möjlighet.


Vi meddelar också alltid våra kunder om vi fått in misstänkt smitta på dagis!



Tar ni emot praktikanter?

Ja, vi tar emot praktikanter. Dock tar vi endast emot elever från gymnasieålder och uppåt. Detta framförallt för hundarnas trygghet och allas säkerhet. Att vara praktikant på hunddagis innebär nämligen inte att sitta och gosa med hundarna varje dag, utan det är ett rätt slitsamt och tungt arbete med bl.a. mycket städning och promenader, där man också måste orka vara aktiv med hundarna och vaken på sin omgivning.


Från gymnasieålder och uppåt har skolorna också oftast längre praktikperioder, vilket betyder att hundarna hinner lära känna de praktikanter som vistas hos oss på ett annat sätt än om det bara är en person som vistas hos oss en dag eller två. Detta ger hundarna en större trygghet, då vissa kan vara osäkra på nya personer.


Vi samarbetar också framförallt med hund- och djurvårdsinriktade gymnasieskolor, där eleverna har ett större intresse och kunskap kring hund och djurvård.


Utöver skolelever tar vi också emot arbetsprövande och arbetstränande personer som antingen är intresserade utav vårt yrke, eller behöver börja komma ut i arbetslivet efter t.ex. en långvarig utmattning. Genom åren har vi (och framförallt våra fantastiska hundar!) hjälpt flertalet personer att "komma på fötter" igen - vilket vi är otroligt glada och stolta över! Vissa utav dessa personer har senare också valt och blivit erbjudna att stanna kvar som anställda hos oss, vilket vi också tycker visar på att vi är en trygg och uppskattad arbetsplats!


 

Mer information om vårt hunddagis hittar du på denna sida:


Läs också gärna fler av våra artiklar inom samma ämne:


Har du någon fråga/fundering som ej finns besvarad ovan? Lämna då gärna en kommentar, eller skickat ett mail till oss så återkommer vi med svar!

695 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page