top of page

Varför balansträning?

I vår hundfysioterapeuts träningsplaner ingår det väldigt ofta balans- och stabilitetövningar, framförallt på balansdisc.


För många hussar och mattar kan dock dessa övningar kännas konstiga och "för enkla" för deras hund - "det kan ju inte vara jobbigt att stå med tassarna på en gummiplatta korta stunder, ger det verkligen någonting?!" Det enkla svaret är självklart "JA!" och i denna artikel reder vi ut hur och varför!Så vad menas egentligen med "balans och stabilitetsövningar" och varför är de så bra?


Träning på balansdisc (eller balansboll) är en utmärkt metod för att förbättra hundars självförtroende, balans och stabilitet. Genom att använda en balansdisc tränas hundens muskler och nervsystem på ett sätt som främjar både ökad stabilitet och koordination.


När hunden står på en balansdisc aktiveras muskler i hela hundens kropp för att hålla balansen och stabilisera kroppen. Några av de huvudsakliga musklerna som tränas när man använder en balansdisc är:

  • Bålmusklerna - dessa muskler ligger runt hundens buk och rygg och hjälper till att stabilisera kroppen.

  • Benmusklerna - starka ben bidrar till stabilitet, styrka och uthållighet för att klara fysiska påfrestningar i så väl vardag som vid träning/tävling.

  • Lednära muskler - dessa muskler sitter runt hundens leder och arbetar hårt för att hålla kroppen stabil och balanserad. Detta är särskilt viktigt för hundar som har en hög risk för ledproblem, till exempel höftledsdysplasi eller korsbandsskador. Genom att stärka dessa muskler kan man minska stressen på leden och förhindra skador.

  • Nackmusklerna - även dessa muskler tränas faktiskt när man använder en balansdisc eftersom de hjälper till att hålla hundens huvud och nacke i en stabil position när den balanserar på discen.

Genom att träna dessa muskelgrupper med hjälp av en balansdisc kan hunden förbättra sin balans, kroppskontroll och styrka, vilket kan hjälpa till att förhindra skador och främja en frisk och aktiv livsstil där hunden klarar att hänga med på fysiska aktiviteter under många år!


Balansdisc är särskilt användbart för hundar som återhämtar sig från skador eller operationer, äldre hundar med minskad rörlighet eller hundar som behöver förbättra sin kroppskontroll för att bättre utföra specifika uppgifter eller sportaktiviteter, med mindre risk för framtida skador.Genom att regelbundet använda en balansdisc kan du hjälpa din hund att stärka sina muskler och förbättra sin balans och koordination. För bästa resultat bör du låta din hund träna på balansdiscen flera gånger i veckan, men som med alla träningsprogram bör man anpassa träningen utefter sin hunds individuella behov och begränsningar.

Det är dock viktigt att notera att balansdisc-träning inte ersätter traditionell rehabilitering eller behandling för ledproblem. Om din hund har en befintlig skada eller sjukdom i lederna är det viktigt att du pratar med veterinär eller hundfysioterapeut innan du introducerar balansdisc-träning i din hunds rehabiliteringsprogram.


Vill du veta mer eller få hjälp att komma igång med balans och stabilitetsövningar för din hund? Vår certifierade hundfysioterapeut hjälper dig gärna! Läs mer här.

118 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page