top of page

Aktivera lagom!

Hur aktiverar man sin hund på rätt nivå? Och vad är lagom aktivering för just din hund?

Det är faktiskt inte alltid lätt att veta! Vissa raser kräver mycket aktivering och andra lite mindre. Det skiljer sig också mellan olika individer, även inom samma ras (ja, till och med inom samma valpkull!)En bra start är dock att börja se till hundens ras eller raser. Vet du vad din hunds ras(er) har för speciella rasegenskaper och vad den behöver för typ av aktivering? Är den framavlad som jakt-, vakt-, vall- eller kanske draghund? Eller något helt annat? Läs på om rasen och hitta utefter det en lämplig form av aktivering och mängd motion samt mental träning.


Hundraser som är framavlade att röra på sig och arbeta mycket fysiskt (t.ex. drag- jakt- och vallhundar) behöver t.ex. i regel mycket mer motion än andra hundar. Och hundar som är avlade att arbeta mycket mentalt (t.ex. brukshundar) behöver mer mental stimulans.


Viktigt att tänka på är dock att både för mycket och för lite aktivering faktiskt kan skapa en stressad hund. De med stressade hundar tror ofta (och får också ofta höra) att hunden fått för lite aktivering, och de försöker därför aktivera hunden ännu mer. Men det kan alltså lika gärna vara precis tvärt om, och aktiveringen får då motsatt effekt och hunden riskerar att gå upp ännu mer i varv!

En bra balans mellan vila, avslappning och aktivitet är alltså otroligt viktigt för att få en harmoniskt och balanserad hund. Att våra hundar har svårt att ta det lugnt, vara avslappnade i nya miljöer och helt enkelt inte självmant kopplar av hemma är ett vanligt problem. Många hundar hittar även på hyss för att få uppmärksamhet.


Fundera en stund över hur din hunds vardagar ser ut:


Får hunden riktiga motionsrundor, där den får jogga sig trött? De flesta vuxna hundar behöver få "springa av sig" minst 1-2 gr per vecka.


Får hunden bra hjärngympa där den får träna problemlösning? Exempel på detta kan vara bland annat att balansera på olika föremål, leta godis, spåra, söka efter leksaker/personer eller annat. Trix och vardagslydnadsövningar är också bra aktivering, eller annan typ av hundträning.

Ett annat tips är att under minst en måltid om dagen låta hunden få jobba för sin mat! Det behöver varken vara tidskrävande eller jobbigt - testa t.ex. att ta med maten ut på promenaden och belöna bra beteenden (gå fint i koppel, inte jaga bilar/cyklar, ignorera andra hundar/katter/vilt/människor etc.) eller släng ut maten på en gräsmatta eller i snön så att hunden får gå runt och leta.


Får hunden lugn och ro, med bra återhämtning? En hund som lätt går upp i varv måste också få hjälp att slappna av – ge den massage och strykningar, skapa en mysstund varje dag där du känner hur din hund slappnar av. Du kan också lära in bra övningar som tex "gå på plats" där du kan belöna hunden för att den ligger stilla på sin plats längre och längre stunder (observera att hunden dock inte ska ligga på förväntan och vänta på sin belöning! Det är viktigt att hundens känsla är rätt i denna övning, då det är vila och avslappning vi är ute efter - INTE mer aktivitet!) Träna på att vara lugn i många olika miljöer. Börja i lugnare miljöer där det är lätt att lyckas (som hemma i soffan) och försvåra allt eftersom. Många hundar mår också bra av att ha en renodlad vilodag i veckan, d.v.s. en dag som är ägnad åt mysstunder och korta rastrundor (detta kräver dock att den också får tillräcklig aktivering övriga dagar). Får hunden jaga? Har du en stressad hund och brukar kasta bollar/andra leksaker som hunden får springa och jaga och hämta? I sådant fall råder vi dig att sluta med detta, då det oftast bara skapar mer stress! Låt istället hunden sitta och vänta medan du går iväg och gömmer leksaker (eller godis) som den kan få leta istället, då blir det en mer fokuserad övning där hunden även får jobba med huvudet. Annars är en jogging-, cykel- eller en skidrunda ett mycket bättre sätt att få hunden fysiskt trött!


Eftersom vi ser att detta är ett vanligt problem för många i vårt ständigt "stressade" samhälle så har vi tagit fram en kurs som heter "Sansa dig!", där du får lära dig hur du kan hjälpa din hund till ett mer balanserat liv. Vi har också vardagslydnadskurser och kurser i nose work som även de är väldigt bra alternativ för hundar som har svårt att koppla av och komma till ro.


Vill du ha hjälp att hitta balansen i vardagen för just din hund så finns också möjligheten att boka privatträning där våra instruktörer hjälper dig att titta över vad just din hund behöver! I våra butiker hittar du även kluriga aktiveringsspel som ger dig och din hund en rolig och givande stund ihop - perfekt att ta fram de dagar orken tryter, eller då stormen viner ute!

(Självklart har vi också smaskigt belöningsgodis och roliga leksaker till er träning!)


Vi finns här för dig och din hund!

 

Läs mer om vardagsaktivering i nedanstående artiklar:

166 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page