top of page

Aktivering under vinterhalvåret (vardagsaktivering del 2)

När dagarna blir kortare, temperaturen sjunker och snön börjar falla är det många som tillbringar mer tid inomhus. Tyvärr kan detta innebära mindre aktivitet för vissa hundar!

Hunden har dock samma krav på både fysisk och mental stimulans som tidigare, och behöver få utlopp för sina olika behov. Får den inte det riskerar man tristess, ångest och destruktiva beteenden som kan uppstå till följd av brist på mental stimulans.


Att göra olika aktiviteter tillsammans är också ett utmärkt sätt att knyta an till sin hund, och stärka relationen mellan hund och ägare. Här kommer därför några tips på inomhusaktiviteter som du och din hund kan ägna er åt under vintermånaderna:




Nina Ottossons aktiveringsspel Dessa aktiveringsspel utmanar din hunds sinne och får den att arbeta sig igenom olika slags pussel för att komma åt belöningarna. Detta bidrar till att förbättra hundens kognitiva färdigheter, problemlösningsförmåga och allmänna mentala välbefinnande.

Spelen finns med olika svårighetsgrader och är perfekta för hundar i alla åldrar och storlekar. De är ett utmärkt sätt att hålla din pälsklädda vän underhållen under kalla vinterdagar, eller när orken tryter!


Spelen kräver också att du själv deltar, vilket stärker banden mellan dig och din hund.

De är också roliga, engagerande och interaktiva, vilket kommer att hålla både dig och din lurviga vän underhållna!

Vissa av spelen kräver också att din hund använder sina tassar, nos eller mun för att manipulera leksakerna, vilket kan bidra till att öka dess fysiska aktivitetsnivå.



"Apporterings-lekar"

Apporteringslekar uppskattas av de flesta hundar, och är också ett roligt sätt att träna samarbete och bygga relation med sin hund! Hunden får dessutom både fysisk och mental stimulans av övningen.


Denna lek går också att anpassa och försvåra i det oändliga! Första steget är att lära sin hund att hämta ett specifikt föremål, som du antingen kastat iväg eller placerat ut för hand (under inlärningen kan man t.ex. kasta iväg föremålet så att hunden får springa efter och "jaga" det, varvid ägaren sedan berömmer och lockar tillbaka hunden och byter föremålet mot en belöning) Därefter kan man t.ex:

  • Namnge olika föremål, så att hunden till slut kan hämta rätt föremål i mängden av flera andra.

  • Lära hunden dirigering - att hämta det föremål föraren pekar på (först utan andra föremål i närheten, men kan sedan försvåras med att man placerar ut flera föremål)

  • Lära hunden att lämna föremålet på anvisad plats (t.ex. i en korg)

  • Låta hunden arbeta med nosen, så att det blir en "vittringsapportering". Dvs, hunden skall lära sig hämta det föremål som föraren tagit i, och låta övriga föremål vara. (Detta kräver dock lite mer förberedelse och kunskap hos föraren, då övriga föremål ej får kontamineras med förarens vittring. Se t.ex. momentet "vittringsprov och apportering" i tävlingslydnaden)


Tips! Testa även apporteringsleken utomhus, där hunden får hämta (och kanske även leta!) föremål ute i snön. Detta ger både bra mental stimulans, samtidigt som hunden tränar sin fysik när den arbetar sig fram genom snön!



Arbeta med dofter Hundar har ett fantastiskt luktsinne, och att använda det är ett bra sätt att trötta ut dem. Ett enkelt sätt att arbeta med luktsinnet, som också är väldigt motoverande för hunden, är att gömma godis eller leksaker i ditt hem och uppmuntra din hund att hitta dem.

Börja med att visa hunden godiset eller leksaken och låt hunden se när du går iväg och gömmer det (du kan låtsas lägga det på olika ställen i rummet för att försvåra för hunden, så att den måste använda nosen och leta, och det inte ska bli en ny apporteringslek). När hunden har förstått vad som förväntas av den kan du lära in ett kommando för uppgiften, t.ex. "leta". Därefter kan du sedan försvåra genom att gömma godiset/leksaken på svårare ställen (t.ex. under mattan), gömma utan att hunden ser samt utöka sökområdet till större yta/flera rum. Om hunden tycker att det blir för svårt och tappar motivationen så backar du något steg innan du testar försvåra övningen igen.



"Kurragömma" Denna lek liknar doftarbetet ovan, men istället för godis eller leksaker gömmer du dig själv eller en familjemedlem. Kommendera hunden att stanna, eller låt en familjemedlem hålla i hunden medan du hittar en lugn plats och gömmer dig för din hund. Kalla sedan på den för att den ska komma och hitta dig, och belöna den rikligt när den hittat rätt! Den här leken bygger relation, samtidigt som hunden får arbeta med nosen och får både mental och fysisk stimulans.



Tricks

Något både hund och ägare brukar tycka är roligt är tricksträning!

Här finns egentligen inga regler, utan det är du själv som bestämmer hur just erat trick ska se ut och utföras. Bara fantasin sätter gränser, och här får hunden arbeta både mentalt och fysiskt! Du kan t.ex. lära hunden att sitta fint, gå slalom mellan dina ben, snurra, rulla runt, kliva i en kartong eller upp på en pall, öppna och stänga skåp och lådor eller släcka/tända lampan. Eller varför inte hjälpa dig att dra av dig strumporna, dra ner dragkedjan på din jacka eller plocka upp tappade föremål? Du bestämmer!



Låt hunden arbeta för maten Att låta hunden arbeta för maten behöver inte vara varken komplicerat eller tidskrävande - det är en fantastisk möjlighet att aktivera hunden dagligen samtidigt som man också kan höja hundens motivation för maten genom att göra utfodringen mer intressant!

Det handlar inte om att göra ett helt träningspass med hundens mat varje dag. Det kan vara så enkelt som att servera maten i en aktiveringsskål istället för en vanlig matskål (det finns idag flertalet varianter på marknaden). Dessa skålar ger hunden mer mental stimulans och låter också utfodringen ta längre tid, vilket motverkar hetsätande.

Man kan också testa servera maten tillsammans med olika föremål som hunden får undersöka - det kan vara både ätbara och icke ätbara saker, som t.ex. en sked eller en grönsak. (OBS! Undvik vassa saker, eller saker som på annat vis kan vara skadliga för din hund!) Ett annat alternativ kan vara att servera maten på olika slags föremål/underlag som resulterar i att hunden antingen får jobba för maten genom att söka rätt på den, eller att den får miljöträning genom att undersöka och kliva på olika underlag/föremål. Man kan t.ex. servera maten på en ugnsplåt, i en kartong, utspridd bland kompostgaller eller direkt på golvet, under en filt, på en pall/stol eller ute i snön!



Sammanfattningsvis kan vintern vara en utmanande tid för djurägare, men med lite fantasi är det möjligt att hålla våra hundar underhållna och aktiva. Dessa aktiviteter är bara några exempel på roliga och engagerande sätt att hålla din lurviga vän frisk och glad i vinter!

Du kan också läsa mer om aktivering i följande artiklar:

207 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page