top of page

Hetsätande hos hundar: Tips & lösningar

Att hantera hetsätande hos hundar är en utmaning för många hundägare. Hetsätande kan leda till en rad problem, så som matsmältningsbesvär, viktökning eller till och med risk för magvred hos vissa raser. Det är därför viktigt att förstå orsakerna bakom hetsätande och att ta till lämpliga åtgärder för att hantera beteendet och motverka framtida besvär!VARFÖR ÄTER VISSA HUNDAR FÖR FORT?

Hetsätande hos hundar kan bero på flera faktorer, t.ex.:

  • Instinkt: I det vilda tävlar hundar om maten och måste ibland äta snabbt för att säkra sin del innan andra tar den.

  • Stress och oro: Om hunden känner sig stressad eller orolig kan den vilja äta fort för att snabbt kunna återvända till en trygg plats eller aktivitet.

  • Miljön: När hundar lever i flerhunds-hem kan det finnas en känsla av konkurrens kring maten, vilket kan öka hetsätandet.

  • Hälsoproblem: Vissa hundar kan ha hälsoproblem som tvingar dem att äta snabbt, till exempel tandproblem eller matsmältningsproblem.


LÖSNINGSMETODER Att hantera hetsätande kräver tålamod och rätt strategier. En av de mest effektiva metoderna är att använda specialtillverkade skålar och slickmattor som uppmuntrar långsamt ätande. Här är några populära alternativ:Låt hunden arbeta för maten: Genom att låta hunden arbeta mer för sin mat kan man förlänga tiden för intaget av maten samtidigt som hunden också får aktivering i form av t.ex. berikning, miljöträning eller annan hjärngympa, vilket gör den trött och nöjd. Du kan t.ex:

  • Sprida ut eller gömma maten inomhus eller ute i trädgården, så att hunden får söka den. Du kan också testa göra ett "matspår" där hunden får söka maten under en sträcka.

  • Servera maten tillsammans med saker som hunden får undersöka, eller på en prasslig pressening/på ett kompostgaller/i en kartong tillsammans med saker som låter (se tipset om skrammellåda i denna artikel!)

  • Träna lydnadsmoment eller tricks med hunden där du använder maten som belöning.


Långsamma ätskålar: Dessa skålar har en speciell design med förhöjningar eller hinder i mitten som gör det svårare för hunden att ta stora munsbitar av maten. Genom att äta runt hindren tvingas hunden att sakta ner tempot och tugga maten ordentligt.Slickmattor: Slickmattor är en annan bra lösning för hetsätande hundar som är särskilt lämpade för våt- eller färskfoder. Dessa mattor är vanligtvis tillverkade av gummi eller silikon och har små fickor eller räfflor där du kan placera hundens mat. Hunden måste arbeta för att få ut maten från fickorna, vilket uppmuntrar till långsammare ätande och ger också en mental stimulans. Dessutom har slickandet en lugnande effekt hos hunden, vilket hjälper till att minska stressen och skapa en bra känsla hos hunden!Matschema och portionering: Att följa ett regelbundet matschema och portionera ut maten i mindre delar under dagen kan också hjälpa till att minska hetsätandet. Genom att ge fler måltider per dag med mindre portioner minskar risken för att hunden överäter i en enda måltid.Träning och belöning: Beröm och belöna din hund när den äter lugnt och långsamt. Träna den på att "ta fint" och låt den inte ta godis eller mat om den kastar sig över dig/matskålen! Invänta istället rätt sinnesstämning hos hunden innan den får ta maten/godiset. Detta kan hjälpa till att förstärka det önskade beteendet.


 

Att hantera hetsätande hos hundar kräver förståelse och tålamod. Genom att använda specialdesignade skålar och slickmattor, följa ett regelbundet matschema och träna din hund för långsamt ätande kan du hjälpa till att minska risken för matsmältningsproblem och främja hälsosamma ätvanor för din fyrbenta vän.


Kom ihåg att alltid rådgöra med en veterinär eller hundpsykolog om du är osäker på din hunds mående eller hur du ska hantera ditt hunds ätbeteende.

80 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page