Nyårsafton kan vara en stressande tid då många av våra hundar är känsliga för höga ljud och oväntade ljusexplosioner, vilket kan leda till oro och rädsla. För att förebygga rädsla och ge din hund en lugn och trygg nyårskväll kommer här några tips!
Tidig träning
Att gradvis introducera din hund för ljud och ljus som liknar fyrverkerier hjälper den att bli trygg i situationen. Använd t.ex. ljudinspelningar eller ljuseffekter och belöna din hund när den förblir lugn. Detta hjälper till att skapa positiva associationer istället för rädsla.
(Det bästa är förstås att påbörja denna träning långt innan nyårskvällen, men "bättre sent än aldrig"!)
Fysisk & psykisk aktivitet
En trött hund är oftast en lugnare hund. Innan fyrverkerierna börjar bör du därför låta den få både ordentligt med motion och psykisk stimulans för att se till att den är trött och redo för vila under kvällen.
I nedanstående artiklar har vi tidigare publicerat tips på aktivering under vinterhalvåret: Fysträning under vinterhalvåret Aktivering under vinterhalvåret
(Och du missar väl inte heller vår öppna träning på nyårsafton, just i detta syfte?)
Trygg Plats
Skapa en lugn och trygg plats för din hund där den kan dra sig tillbaka om det blir för mycket för den. En mjuk säng eller en plats i ett lugnt rum ger din hund en känsla av säkerhet. Vissa hundar tycker också att det är extra tryggt med ett "tak över huvudet" och kryper gärna in under en möbel, eller vilar i en bur (kom dock ihåg att en bur måste lämnas öppen, så att din hund själv kan välja när den ska gå in eller ut!). Låt hunden själv välja sin viloplats, och undvik att locka fram den om den blir orolig.
Distraktion
Om hunden inte sover sig genom fyrverkerierna, så ge den något att fokusera på. T.ex. ett aktiveringsspel, en favoritleksak eller en tuggpinne. Var själv gärna aktiv med hunden och aktivera gärna dess sinnen genom att gömma godis eller leksaker runt i huset för den att leta efter, eller träna något roligt ihop!
Spela också gärna lite högre musik, eller ha något annat ljud på i bakgrunden som "dränker ut" ljudet av fyrverkerierna, samt dra för gardiner/häng upp filtar etc. som stänger ute ljusintryck.
Ett annat tips för att distrahera hunden under fyrverkerierna är att skapa och lära in en "skrammellåda".
Man tar då en valfri låda (kartong eller plastback) som man fyller med ofarliga saker som skramlar när hunden sedan gräver i lådan efter godis. Det kan t.ex. vara plast-/glas-/metallbehållare fyllda med grus, ärtor eller annat som skramlar, tallrikar, metallskålar-/formar, (icke vassa) bestick, muggar etc. Lådan tränas sedan in FÖRE nyårskvällen, där den fylls med hundens favoritgodis så att hunden får en hög positiv förväntan på lådan när den tas fram (låt alltså inte lådan stå framme hela tiden - då riskerar den att bli "tråkig"!). När lådan sedan tas fram på nyårskvällen så får hunden en positiv känsla, samtidigt som skramlet minskar risken att hunden hör smällarna utifrån!
Lämna inte hunden ensam
Även om fyrverkerierna är vackra att titta på, så råder vi dig att inte gå ut och lämna din hund ensam inne! Du är din hunds trygga punkt, och den behöver dig som stöd om den blir orolig.
Använd en lugnande produkt
Det finns olika produkter på marknaden, som tryckvästar, lugnande doftprodukter och kosttillskott, som kan hjälpa till att minska stress och rädsla hos hunden. Prova dessa i förväg för att se vadn som fungerar bäst för din hund. (Observera dock att vissa produkter har längre verkningstid än andra, så försäkra dig om att produkten hinner ge verkan innan kvällen!)
Håll rutiner
Försök att hålla dig till de vanliga rutinerna så mycket som möjligt. Det ger din hund en känsla av trygghet och normalitet mitt i festligheterna/fyrverkerierna.
"Ömka inte"?
Många är de hundägare som fått höra att de inte ska "ömka" sin hund då den blir rädd - istället ska hunden ignoreras. För många hundar skapar dock detta osäkerhet då den lämnas ensam med i sin känsla - "varför bryr sig inte husse eller matte om mig när jag är uppenbart rädd och behöver stöd?"
Blir hunden rädd - stötta den! Detta betyder dock inte att du ska "kladda" på den och ojja dig (detta kan också skapa osäkerhet!). Var lugn och trygg och visa hunden att du finns där som stöd, och att det inte är något att vara orolig för. Prata med hunden, klappa/stryk den lugnande och låt den gärna krypa upp i din famn om den så vill.
Håll dig inne och rasta i god tid
Se till att ni vistas inomhus i god tid innan och efter de värsta fyrverkerierna (undvik om möjligt att överhuvudtaget gå ut när det smäller!). Utomhus hörs smällarna tydligare och skarpare, och hunden utsätts också för fler doft- och synintryck som kan vara skrämmande.
Se också till att hunden är välrastad i god tid innan tolvslaget, så att den inte blir orolig för att den blir kiss-/bajsnödig (och ni i värsta fall måste gå ut)! Servera gärna hundens mat i god tid innan så att den hinner göra ifrån sig, och var sparsam med vattnet.
Använd rymningssäker sele eller halsband, samt reflexer
Om hunden skulle bli skrämd då ni är ute är det viktigt att du har en välsittande sele eller halsband till din hund, som den ej kan ta sig ur! (Man kan med fördel också använda sele och halsband i kombination). Har du en stor och stark hund kan du själv dessutom använda ett midjebälte som du fäster hundens koppel i, så att du inte riskerar att tappa det.
Skulle oturen ändå vara framme och hunden tar sig lös och springer iväg är det en stor fördel om den har ordentliga reflexer och gärna blinkande halsband/accessoarer på sig. Dels blir hunden lättare att hitta i mörkret och den syns också bättre om den skulle springa ut i trafiken, och risken för påkörningsolyckor minskar.
Var inte övermodig!
Även en tidigare orädd hund kan av olika anledningar plötsligt bli skrämd, så var inte övermodig och rasta hunden lös eller ta med den ut under fyrverkerierna!
Att hunden är oberörd idag är tyvärr ingen garanti för att den ska fortsätta vara det livet ut.
Hunden kan t.ex. bli sjuk eller skadad och i samband med det bli mer känslig/mottaglig för olika intryck så som ljud, och det är inte heller helt ovanligt att äldre hundar börjar reagera då deras hörsel kan förändras (och de kan dessutom drabbas av demens och andra åldersrelaterade sjukdomar som påverkar hur hunden uppfattar sin omgivning).
Hunden kan också bli rädd för ljud om den utsatts för ett trauma, och det är inte helt ovanligt att hundar (oftast i stadsmiljö) kanske överraskats utav raketer/smällare under en promenad/rastrunda då det idag tyvärr ofta "okynnesskjuts" både långt innan och efter nyårskvällen. Har man då också en känslig individ (t.ex. en sjuk eller skadad hund, en äldre hund, valp eller kanske unghund som är i "spökåldern") så är risken större att hunden blir skrämd.
Sök professionell hjälp vid behov
Om din hund lider av allvarlig fyrverkerirädsla kan det vara värt att konsultera en veterinär eller en professionell hundtränare. De kan ge specifika råd baserat på din hunds individuella behov.
Blir din hund allvarligt skrämd under nyårskvällen är det också viktigt ta kontakt med en hundpsykolog så snart som möjligt efteråt, för att få hjälp med efterchocksbehandling. Många hundar kan fortsätta lida lång tid efter en för dem traumatisk händelse, även om det inte "syns" på hunden. Risken är dessutom stor att deras rädsla fortsätter att öka varje gång de utsätts för det som skrämt dem, om de inte får hjälp!
Kontakta t.ex. gärna vår certifierade hundpsykolog för rådgivning (läs mer och boka tid här)
Genom dessa enkla steg kan du hjälpa din hund att känna sig tryggare och mer avslappnad under nyårskvällen. Kom ihåg att varje hund är unik, så anpassa tipsen efter din hunds personlighet och behov. Med rätt förberedelser kan både du och din hund njuta av en fridfull och glädjefylld nyårskväll!
Relaterade artiklar:
Comments